שמירת חפצים למסירה למי שביקש

שאלה:

שלום,
פרסמתי חפצים למסירה.
מי שרואה את הפרסומת ומעוניין בחפץ, אני שומרת לו.
האם אני חייבת להמשיך לשמור לו, אם לא בא לקחת?
קרה לי גם שמישהו שכח פעם שניה, אחרי שהזכרתי לו.
ויש גם מישהו שלא בא לקחת, ואני חושבת שלהתחיל לחפש אותו ברשימת הטלפונים שלי – זה יהיה לא קל כנראה. השאלה אם בכלל יש לי מחוייבות לרדוף אחריהם. האם אני יכולה למסור את החפץ למישהו אחר או להשתמש בו בעצמי.

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שלא בא לקחת אחר זמן סביר, מותר להעביר לאחרים ואין חובה לרדוף אחריו. וכדאי להודיע מראש שאת שומרת לו לזמן מוגבל.

בהצלחה.

מקורות:

לשמור לאדם שיבוא לקחת אינו קניין ולכן אין חובה למסור לו. אלא שכיון שהובטח למסור לו יש כאן דין של מחוסרי אמנה – אם אכן היה דיבור סופי שימסור לו. אלא שמתסבר שההבטחה היא לזמן מוגבל ואם מתאחר ולא הגיע לקחת ההבטחה בטילה. ועדיף לומר מתחילה ששומר לזמן מוגבל.