מעשר כספים – בחורי ישיבה

שאלה:

מקובל שבחור שמקבל קצבה חודשית או שבועית מההורים שלו ל"צ לעשר במידה וזה מיועד לצורכי מחיה וכד' בלבד.
השאלה האם באמת אין לזה דין של כסף שלו? כלומר הרי לו יצוייר ויקנה בזה משהו קצת יותר חריג, האם הוריו יוכלו לתבוע אותו לדין תורה? סו"ס נתנו לו בסתם, ורק הוא יודע שאם הוא רוצה שהם לא יכעסו וגם ימשיכו לתת אז הוא צריך לעמוד בכללים נורמליים, אבל אין זה תנאי מפורש בנתינה?

תשובה:

שלום וברכה

יש שתי סיבות לפטור בחור ישיבה ממעשר ולפי שתיהן אין רלוונטיות למה שעוררת. 1. הוא עני, אין לו הכנסות, הוא תלוי בהוריו, ואם מעוט יכולת פטור מנתינת מעשר כספים. 2. הבחור בעצם לא םפועל בכסף כרשות עצמית, כמו אדם נשוי בעל משפחה, אלא חלק מהשימוש והתקציב החודשי של ההורים, הוא לתת לילד כסף לישיבה, כמו שהם קונים לו בגדים ומשלמים עבורו שכר לימוד ולא רואים משהו שונה בין שכר הלימוד שלו לשל אחיו הקטן בגן, זה הכל חלק מההוצאות שלהם, כך גם לגבי הדמי כיס שלו שנצרכים לו כשהוא רחוק מהבית. וכיון שכך היא ההתייחסות, די בהפרשה שהפרישו כבר הם מכסף זה.