פרוזבול על ידי קרובי משפחה/וכמה מלווים לפרוזבול אחד

שאלה:

בס"ד
כמה שאלות בהלכות פרוזבול :
1. לסוברים שאפש' לעשות פרוזבול גם אם הדיינים , הלוה והמלוה – קרובים זה לזה , האם זה משנה באיזה סוגי קרבה , למשל האם אני ובניי יכולים לעשות פרוזבול לבנות שלי הגדולות ?
2. האם מועיל גם מסירה בעל פה [בשעת הדחק] לקרובי משפחה כנ"ל ? דהיינו שבנותיי ימסרו פרוזבול בע"פ לקרובים הנ"ל ?
3. אם מועיל מסירה בע"פ כנ"ל לקרובים האם בדיעבד יועיל גם בפני שני דיינים כמו שמועיל בשטר ?
4. האם בשטר פרוזבול אחד שייך לכתוב כמה מלויים דהיינו שיהיה כתוב שהמלווים משה , דוד , וכו' מוסרים את חובותיהם לבית דין [אחרי שכולם יגידו את נוסח המסירה] ?

תשובה:

שלום וברכה,

לדעת המחבר שצריך בית דין חשוב, הדיינים לא יכולים להיות קרובים זה לזה. ולפי דעת הרמ"א שא"צ בית דין חשוב, נחלקו הפוסקים האם הדיינים יכולים להיות קרובים זה לזה. ומסופר שהגרש"ז ישב יחד עם בנו לערוך פרוזבול עבור הנכד.

בין לפי דעת המחבר ובין לפי דעת הרמ"א יכולים להיות הדיינים להיות קרובים של המלווה והלווה.

אם המלווה לא מוסר לשלושה העומדים לפניו, אלא הם מעידים שמוסר לבית דין חשוב שבעיר, הרי הם משמשים כעדים, ובזה לכו"ע לא יכולים העדים להיות קרובים זה לזה ולא קרובים למלווה או ללווה, כיון שהם עדים צריך שינהג בהם כל דיני עדות.

ולכן אם הבת מוסרת לאביה ולאחיה משום שהם הדיינים, לדעת המחבר לא מועיל כיון שצריך בית דין חשוב, ולדעת הרמ"א נחלקו הפוסקים האם מועיל. ואם הבת מוסרת לאבי ולאחיה שיעידו שמוסרת את החובות, לכו"א ינו מועיל משום שאין קרובים יכולים להעיד, ולכן לא יועיל בין במסירה בכתב בין בע"פ.

הבת יכולה לעשות את אביה שליח שיעשה עבורה פרוזבול.

מותר לכתוב פרוזבול אחד עבור כמה מלווים, שכותב שפלוני ופלוני ופלוני מוסרים את חובותיהם…

בהצלחה.

מקורות:

4. בספר שמיטת כספים כהלכה פרק כא, הלכה ג שאפשר לכתוב כמה מלווים בשטר פרוזבול אחד, וראיתו עימו מדברי המשנה בגיטין פו, ב שאפשר לכתוב בגט אחד כמה שמות של אנשים שמגרשים את נשותיהם. והביא שם שכך דעתו של הסטייפלר והגר"ח נאה שנהגו לעשות כן.