פעולות לעילוי נשמה

שאלה:

שלום

עד כמה זמן לאחר פטירתו של אדם אפשר לעשות לו "עילוי נשמה"? והאם יש הבדלים בין שנתו הראשונה לשנים הבאות במידה שאפשר לעשות לו עילוי נשמה גם לאחר מכן?

האם דבר שכבר נרכש/שומש כמו ספרי קדושה ותשמישי קדושה אפשר לאחר זמן מה להקדיש אותם לעילוי נשמתו של נפטר?

האם כאשר מקדישים לימוד או קריאת תהילים וכדומה לעילוי נשמת נפטר זה לא נחשב גם עבור המקדיש?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

אין גבול למה שאפשר לעשות לעילוי נשמה, לכן בכל שנה ביארצייט מתפללים לפני העמדו ולומדים משניות ועולים לקבר,

 כל הזמן הנפטר זקוק לנו, אבל אין ספק שבשנה הראשונה הצורך שלו גדול הרבה יותר, כיון שאז הוא בדין קשה על מעשיו בעולם הזה.

דבר שכבר הוקדש אין מה להקדישו לעילוי נשמה… הרעיון של הקדש לעילוי נשמה הוא שעל ידי שאדם מתעורר לתרום מחמת נשמת נפטר פלוני גורם הדבר זכות לאותו נפטר. כלומר לא כתיבת השלט בבית הכנסת היא המועילה, אלא עצם ההתעוררות לתרום, ממילא מה שכבר נתרם ללא קשר לנפטר מה יש בזה לנפטר? ולכן אגב ניתן לתרום לעילוי נשמת מישהו גם בלי לכתוב כלום.. מספיק שאתה יודע ומתפלל בשעת התרומה לעילי נשמתו.

גם לגבי הלימוד, ודאי עיקר השכר הוא ללומד, אבל הנפטר נהנה מכך שהתעוררו ללמוד לעילוי נשמתו ומתחזקים בלימוד בגללו וכו'.

בשורות טובות.