יציאה למלחמה נגד איראן בראי היהדות

שאלה:

שלום אני יודע ששאלתי רחבה, לכן אתמקד בפן ספציפי שלה.

חלילה שלא נגיע למצבי מלחמה,

הרקע לשאלה ותת הנושאים:

א.האם תקיפה (שהוכרעה ידי רבנים ומנהיגים כאין ברירה) באיראן נחשבת מלחמת מצווה?
ב.תקיפה באיראן יכולה להוביל לאזרחים איראנים רבים הרוגים, האם פיתוח יכולת גרעינית שמסכנת יהודים רבים מצדיקה הרג של גוים שחלקם בלתי מעורבים? כמו כן , עצם התקיפה והפעולה שיכולה לבוא כנגד עצמה מסכנת יהודים רבים.האם זו שאלה הלכתית שראוי להביא בפני גדולי הדור או זו שאלה צבאית/מדינית בלבד.

אני ממש שואל ברצינות כאדם דתי ששואל את עצמו מה היה ראוי שיתקיים אפילו ללא סנהדריןובמצב שבו בתי דין עוסקים בנישואים/גירושין ודיני ממונות ולא כל כך בנושאים צבאיים…
כמו כן ידוע שבמהלך השנים נהגו מנהיגים ואנשי צבא ישראלים לבקר את גדולי הדור אפילו כדי לקבל עצה או ברכה…

ג.האם לדעתכם בשאלות כאלה רב יכול לפסוק תשובות בסנון של שו"ת ? יביע אומר או הרב ישראלי , שדנו בנושאי דת ומדינה?
וממש להביא פוסקים רלוננטים שעוסקים בפיקוח נפש?

איך יראה תהליך נכון מבחינה הלכתית של מאורע שכזה.
אודה על תשובתכם אף אם תיהיה קצרה וממוקדת , אודה על כך .
אני פשוט מנסה לקבל רעיון כללי.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה בשאלתך סתרת את עצמך מיניה וביה, התחלת שמדובר בתקיפה שהוכרעה על ידי רבנים כמוכרחת ואין ברירה, ואז שאלת האם תקיפה כזו מותרת ומוצדקת על פי הלכה, אחר שהיא מביאה להרג בלתי מעורבים. אז כמובן הסדר צריך להיות קודם הכרעה ואז כמובן תקיפה.

הרג בלתי מעורבים אינו רלוונטי, אני משוכנע שבכל מלחמה שעשו אבותינו היו גם לא מעורבים שנהרגו או גם נלקחו בשבי. מלחמה ככל שהיא מתרחשת, היא נגד כללות האומה ואין אפשרות לקיימה נגד חיילים בלבד, אף שכמובן משתדלים בכך עד כמה שניתן.

אני מניח שבכל שאלה כזו במדינת הלכה, הקבינט אמור להתכנס ולהציג את עמדת הצבא וכל הנתונים המודיעיניים והמבצעיים בפני זקני העדה וגדולי הדור, ולקבל את ברכת הדרך. ברור שגדולי תורה לא יכולים לקבל הכרעה מבצעית במובן הפשוט של המילה, אבל הם אלו שאמורים לאשר אות לאחר הצגת כל התונים בפניהם.

לא מדובר בשאלה בסגנון שו"ת, הרמה ההלכתית ברוה, ככל שיש צורך של עזרת ישראל מיד צר יש לעשות זאת, אבל צריך דעת תורה כדי לבל החלטה נכונה.

גדולי תורה אמורים להיות מעורים גם בהשקפת העולם ובהתווית מדיניות, ולא רק בהכרעת הלכה משולחן ערוך.

כך אגב נעשה בקטן אמנם בציבור החרדי, כאשר מנהיגי הדור קובעים גם החלטות ציבוריות שונות.