גזל נסיעה בתחב"צ

שאלה:

בס"ד

לכבוד הרב שלום רב,
שאלה שנשאלה:
מי שהיה במסלול שנקרא של"ת -שירות ללא תשלום של הצבא. במהלך שירות זה הוא החזיק בידו כרטיס של"ת של צהל.
מתישהו נקבע בחוק שהוא רשאי ליסוע בתחברה ציבורית חינם אבל לשם כך הוא היה צריך להנפיק רב קו שבו יקבע לו פרופיל תואם.
הוא לא הספיק לעשות זאת רק לאחר זמן. ולכן עד שהנפיק היו מס' פעמים שעלה לאוטובוס והציג לנהגים את הכרטיס של"ת בתקווה שיעבור וכך הוה(בעיקרון הם לא היו אמורים להעביר אותו שהרי אין לו רב קו כנראה שחשבו שזה כמו של קצינים וכד').הוא אמר שכיון שממילא הוא זכאי לנסיעות בחינם אז לא נפ"מ.
כעת הוא מצטער ושואל אם היה בידו איסור גזל ויש עליו לנסות להשיב את הגזלה?
תודה רבה כבוד הרב

נ.ב-איך אני יכול לדעת לענות/לפחות למצוא כיוון.כי לא מעט פעמים שואלים אותי בחו"מ ואני לא יודע.זה לא דומה לעיון ישיבתי…
לעומת זאת באו"ח הרבה פעמים אני הרבה יותר מסתדר לפתוח גמ' טור ב"י מ"ב בא"ה וכו' בספרי האחרונים ולמצוא או אפילו להבין מתוך הדברים.
כמובן שאין כוונתי להחשיב את עצמי כמו"צ אלא לדעת מה הדרך הנכונה לדעת לעיין גם בדברים שהם הל' למעשה בממונות.

תשובה:

שלום וברכה,

החייל זכאי לנסיעות ללא תשלום, אלא שצריך להנפיק כרטיס רב קו, כאשר לא הנפיק כרטיס רב קו לא גזל את התח"צ כיון שיש לו זכאות לנסיעות, אלא שלא פעל כפי התקנון, ודינו כמשנה מדעת בעל הבית שאסור לעשות כן אבל אינו נקרא גזלן [כך נפסק להלכה שחכ' שאינו גזלן אלא איסור יש בדבר]. ולכן לכתחילה היה אסור לו לנסוע ללא כרטיס רב קו, אבל אינו גזל שצריך להשיב.

בהצלחה.

נ.ב. לענות בדיני ממונות צריך ללמוד את שו"ע חו"מ, וגם לשמוע הרבה שאלות ולשמש דיינים כדי לדעת לדמות מילתא למילתא. ועל כולם צריך סיעתא דשמיא – "לאסוקי שמעתא סייעתא דשמיא".

מקורות:

אדם שמשתמש בחפץ חברו ללא רשות דינו כשואל שלא מדעת גזלן. אבל אם קיבל רשות להשתמש בבהמה אבל התנה איתו שינהיג את הבהמה בבקעה ולא בהר, הרי זה משנה מדעת בעל הבית שנחלקו בדבר ר"מ וחכמים, וקיי"ל כחכמים שאינו גזלן אלא איסור יש בדבר. ומכאן נלמד שנושע שאין לו זכאות לנסוע בחינם עובר בגזל אם לא משלם, אבל אם יש זכות נסיעה אלא שלא ממלא את ההנחיות אסור לו לעבור על דבריהם אבל אינו גזלן בכך.