חתימה בפינוי בינוי

שאלה:

שלום וברכה!
ראיתי שרבני האתר סוברים שלפי ההלכה אי אפשר לכפות על היחיד פינוי בינוי. שאלתי היא כיון שהחוק במדינה הוא שמספיק רוב דיירים. באופן שהחברה המבצעת איננה שומרת מצוות האם מותר לאדם שמעוניין בפינוי בינוי לחתום להם, ביודעו שהחברה הנ"ל תכפה על המיעוט לפי חוקי המדינה (והאם התשובה תשתנה באופן שיש בתי דינים שס"ל שכן אפשר לכפות על היחיד) ובאמת כיצד מתנהלים שבנושא כזה ששנוי במחלוקת בבתי הדינים

תשובה:

שלום וברה,

דעת פוסקי דורינו אין אפשרות לכפות את המיעוט על תכנית של פינוי בינוי, ולא ידוע לי בית דין שמתירים לכפות על המיעוט. וכן שמעתי בפירוש מהרבנים הגאונים הרב נפתלי נוסבוים והרב שלמה זעפרני והרב ברוורמן ועוד, שאין אפשרות לכפות על המיעוט. והרב זעפרני סובר שלפי הלכה אין אפשרות לכפות אבל הוא מזמין תחילה את המיעוט שמתנגד ומנסה להגיע איתם להסכמה, כדי שלא לפסול את ההליך של הפינוי בינוי.

מותר לשכן לחתום על פינוי בינוי אבל אסור לו לחתום על מסמך שנותן ליזם ייפוי כוח לתבוע בערכאות, אלא צריך לחתום שכל דיון יפנה לבית דין, ובכך החתימה שלו לא נותנת כוח לכפות על המיעוט.

בהצלחה.