היחס בין עונש בעולם הזה לעונש בעולם הבא ועוד

שאלה:

שלום רציתי בבקשה לשאול :
היום כאשר אין בית דין , מה בעצם תהליך העונש של אדם שעבר עבירה?

א.האם הוא נענש גם בעולם הזה וגם בעולם הבא על כל סוגי העבירות?
ב.האם עונש בעולם הזה יכול לפטור מעונש בעולם הבא?
ג.האם יסורים/שבת/יום כיפור/תורה ומעשים טובים/חזרה בתשובה מכפרים לגמרי על העוון ומבטלים את העונש כולו גם בעולם הזה וגם בעולם הבא?
ד.האם יש עונש על עבירה בשוגג?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

הנושא של מתי נענשים, אם עולם הזה או בעולם הבא, אין בו דין קבוע. הרמב"ן בשער הגמול מביא נקודה זו כאחד ההסברים לשאלה של "צדיק ורע לו", ולדבריו שם, לפעמים אדם צדיק מקבל עונש על מיעוט עוונותיו דוקא בעולם הזה כדי לבוא נקי לעולם הבא, בעוד שרשע, כחלק מהיחס כלפיו, מקבל בעולם הזה את שכרו על מיעוט מצוותיו ודוקא את עונשו על העבירות הוא מקבל בעולם הבא. ולכן כאן בארץ יראה שהרשע טוב לו והצדיק סובל, והאמת שזה לטובת אותו צדיק.

הרעיון בזה, שרשע בעצם רואה כאן את עיקר חייו אז מיה כנגד מידה יקבל כאן את שכרו, בעוד שצדיק רואה את העולם כמשהו זמני וחולף ואינו עיקרי ולכן מידה כנגד מידה יקבל את שכר הנצח בעולם הנצח.

כמובן לפעמים אדם רשע ולפעמים צדיק, זה לא משהו קבוע שתמיד אדם נמצא באותה מדרגה, ויש גם עוד שיקולים בענין זה מן הסתם ולעולם לא נדע חשבונות שמים, אבל בעיקרון קיימת כזו הנהגה.

ברור שמה שאדם מכפר כאן קל לאין ערוך, וזו טובה לאדם.