ירושה שהתברר שחלקה הינה גזל

שאלה:

שלום לרבנים שליטא
אב הוריש לשני בניו 120 אלף ש"ח,לכל בן 60 אלף.
מתוך ה120 אלף, 20 אלף היו כספי גזל.
אתמול הייתי בשיעור תורה ואחד הבנים היורשים שהוא חוזר בתשובה שאל את הרב אם מותר לו להנות מכל ה60 אלף או שעליו להחזיר 10 אלף.
הרב ענה לו :"מותר לך להנות מהכל,מהטעם שה60 אלף שקיבלת הם מההיתר של האבא.
במחילה מכבודו,לא הבנתי את הטעם כלל וכלל,הרי גם הבן השני יכול לטעון כך,שה60 אלף שקיבל הוא מהחלק ההיתר(מהמאה אלף ש"ח) ואז הנגזל לא יקבל את כספו.
האם הרב צדק?

תשובה:

שלום וברכה,

אחים שחלקו את הירושה ואח"כ התברר שחלק מהירושה לא אמורה להתחלק בין היורשים, כגון שבא בע"ח של האבא ורוצה לגבות את חובו, או שבא אח נוסף שלא ידעו ממנו בעת החלוקה, וכן שנמצא חלק מהכסף גזול ובא הנגזל להוציא את הגזלה, כל אחד משלם חלק מכספו לגזלן. ולכן במקרה הנ"ל כל יורש יצטרך להחזיר 10,000 ש"ח.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן קעה סעיפים ג – ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם הבן יודע שהאבא גזל והאבא לא השיב את הגזל, הבן חייב להחזיר את הגזלה מכספי הירושה, ואם חלקו את הירושה הוא משלם לפי חלקו.