לשון הרע בספר מחזור

שאלה:

שלום ושבוע טוב לרבנים !
לפני לא מעט שנים סיימתי תיכון חילוני ומאז ה' זיכה אותי לחזור בתשובה.
עיינתי בספר המחזור שלי וגיליתי שיש כל מני בדיחות שבעצם יש בהם ספק לשון הרע/אבק לשון הרע, אבל על הבן אדם של פעם , למשל:
על יוסי נאמר:
"יוסי שוב התעורר מאוחר, אולי הפעם הוא יצליח להגיע לשיעור?"

כלומר יש פה לשון הרע על יוסי מלפני כך וכך שנים שלא מצליח להגיע לשיעור בבית הספר …
האם מותר לקרוא בספר מחזור זה משום חשש ללשון הרע?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

אני מניח שהדברים נעשו ברוח טובה ועל דעת כולם, וגם הם בלאו הכי כבר ממש לא אקטואלים, ובמבט חאחור גם היוסי הזה צוחק על איך הוא היה חמוד כשהיה ילד ולא היה לו כח לקום, והיום הוא כבר במקום אחר לגמרי, לכן יתכן שאין כאן לשון הרע, אינני יודע מה עוד כתוב אבל בדוגמא שהבאת אני מניח אמנם לא בוודאות, שאין בעיה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה לכבוד הרב,
    נראה שכדי לתת תשובה אמיתית צריך לראות את הספר כולו…
    א.מדובר על יוסי בכיתה י"ב אם זה משנה משהו ולא ממש בתור ילד
    ב.אכן! בפגישותיי עם אנשים מהתיכון גיליתי שבאמת רובם שונים מאיך שהם היו.
    ג.האם אפשר לקרוא את הדברים ולא לקבלם כמו שלא מקבלים לשון הרע?
    ד. בעצם השאלה שלי תקפה לגבי כל ספר "היסטורי" שבו רשום נניח על איש מסויים שהיה כך וכך, ואולי האיש כבר נפטר או זקן וזה באמת מאוד שונה מלקרוא עליו כתבה מכפישה בעיתון של אתמול, אז מה הדין באמת ?
    ה.בד"כ מי שכותב את על כל תלמיד זה חבר שלו…שמכיר אותו , אז הכל ברוח צחוק אך מבוססת על אמיתות.
    ו. רוב העובדות נוגעות ללימודים….פלוני איחר, פלוני תמיד מגיע בזמן, פלוני שיגע את המורה עם מיליון שאלות , פלוני החליט הפעם להשקיע וכו וכו.

    בקיצור , אם יורשה לי לומר- שייך לתחום האפור.

    דרך אגב- אם אדם מרשה שיקראו עליו דברים "רעים" (כמו בדוגמת הספר מחזור, שאני בטוח שכולם מאשרים את מה שכתבו עליהם) זה עדיין לשון הרע?
    או פוליטיקאי נכנס לתפקיד בידיעה שיכתבו עליו דברים רעים, האם זה עדיין לשון הרע ? הרי הוא מוחל על כבודו…

  2. בנוגע לספר הזה אני חושב, ושב לא ממש מכיר את רוח הדברים, אבל חושב שכיון שהדברים הם על תחום האפור, במבט למפרע הם כבר לא מתפרשים כגנאי אלא כמו זכרון חמוד.
    בכל ספר היסטורי, אם זה לא דבר שכבר ידוע לכל, יש בזה חשש לשון הרע [צריך לדעת אם האדם עליו נכתבו הדברים הוא מאלו שבכלל האיסור לדבר עליהם].
    קשה לומר שיש היתר גורף דבר על פוליטיקאים…