הוצאת מאכל רותח בכף רטובה בשבת / שאריות חלה – מוקצה / ברכה על סוכריות מציצה

שאלה:

בס"ד

שלום לרב ,

1.האם מותר בשבת להכניס כף רטובה לתוך סיר חם מאד שהרגע ירד מהפלטה.

ומה לגבי הנחת תבשיל חם מאד על צלחת רטובה ?

2 .כאשר מפנים שולחן ויש כמה שאריות של חלה, האם ניתן להרימם מהנילון שולחן לתוך שקית כדי להשליך לפח בדרך מכובדת?

3.מה מברכים על כדור מציצה (חמוץ מתוק)של ויטמין סי,
שיש בו תערובת של שבבי שיבולת שועל.
על הקופסא של הויטמין כתוב:

"טבליות סובין שיבולת שועל בתוספת ויטמין c"

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

1. בענין זה יש חילוקי מנהגים: בשביתת השבת (מבשל באר רחובות ס”ק יט) כתב שדי לנער מעט את הכוס או הכף שלא יהיו עליה טיפות ממש ואז מותר לערות עליה מהקומקום או מהסיר. אולם החזון איש החמיר לנגב את הכוס לגמרי כך העידו תלמידיו, וכ”כ בשו”ת אגרות משה או”ח ח”א סי’ צג ובח”ד סי’ עד בישול אות יט ובשו”ת מנחת יצחק ח”ט סי’ ל – לא, ומשום שהחמירו אפילו בבישול מועט כזה [לענין שאריות תה שהם לח שהצטנן וכבר נתבשלו תחילה, יש שהקילו יותר, שאף שחוששים שיש בישול אחר בישול בלח שהצטנן, כאן שבלאו הכי אין לזה חשיבות יש להקל יותר].

2. שאריות שראויות עדיין למאכל ולא מאוסות מותר להרים, מה שמאוס ולא ראוי הוא מוקצה.

3. אני מניח שהשיבולת שועל זה רק מייצב, והברכה עדיין היא שהכל.