הגנת פירות שביעית מפני מזיקים בשנת השמיטה

שאלה:

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול:
אבא שלי אמנם עירוני אך שתל לפני עשרות שנים בחצר הבניין עצי רימונים, אתרוגים, הדסים לצורך מצווה. הוא כבר מאד מבוגר אך עדיין ביקש שאברר אצל הרב הלכה הנוגעת לשמיטה: יש לו המון רימונים על העץ והבעיה שיש כל מיני מזיקים שאוכלים לו את הפרות (נמלים ושאר חיות למיניהם) . בשנים רגילות הוא מכסה את הרימונים בשקיות וכך מגן עליהם מפניהם. הוא רוצה לדעת מה הדין בשמיטה. האם מותר לו לכסות את הפרות גם השנה?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

החזון איש בסימן טז ס"ק ד מחדש, שכשם שהותר לעשות מלאכות דרבנן לצורך הצלת אילנות מכליון, כך גם מלאכות שנועדו להצלת פירות שביעית, אע"פ שהם הפקר. אמנם בשבת הארץ פרק א הלכה ה אוסר זאת, ומתיר לעשות מלאכות כאלו רק לצורך הצלת פירות שישית שהם של בעל הקרקע ולא הפקר. הקלות אלו אמורות רק כאשר יש חשש הפסד לרוב הפירות, אבל אם רק למיעוט של הפירות, אפילו מיעוט גדול – אין היתר.

ערב טוב.