דין ערב בהיתר עסקה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
1. בהלוואות חברתיות שיש להם היתר עסקה והם נותנים הלוואות לעיתים רחוקות גם לדברים שהם לא עסקיים בתנאי שיש עסקה או נכס משועבד – והם מחתימים גם ערב שחותם על היתר העסקה – אבל לערב אין עסק או נכס. הוא כן מרוויח כסף מעבודה אבל אין לו נכס, זה בסדר להשקיע אצלם כספים באופן הזה?

2. היתר עסקה הופך אותי לשותף… האם זה בסדר לשים כסף בפיקדון בבנק או בהלוואות חברתיות כשייתכן שהכסף ילך לעסק שעובד בשבת או לא הולך על פי ההלכה (חמץ נבלות וטרפות וכו) ?

איך פיקדון בבנק מותר אם יודעים שהבנק נותן הלוואות שהם גם לצריכה פרטית ושאין נכס או עסק?

4. האם מותר להשקיע בהלוואות חברתיות כשיש היתר עסקה כמו tarya וbtb ? האם זה שונה מבנק?

תודה רבה ויישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

היתר עסקה צריך שיהיה בין המלווה ללווה, ולא צריך היתר עסקה עם הערב, ולכן לא צריך שלערב יהיה עסק עצמי.

אדם שמשקיע בבנק או בהלוואות חברתיות ועורך היתר עסקה הוא לא שותף בבנק, כיון שמדובר בחלק מזערי בעסקה, ודינו כרכישת מניות שבעלי המניות הקטנות אין להם בעלות בחברה, ולכן מותר להשקיע בבנק או חברה. אולם ראוי להשקיע בחברות שיש להם היתר עסקה, וכיום בא"י יש היתר עסקה לכל הבנקים. וכן כשאתה משקיע בחברת הלוואות כדאי שתבדוק שיש להם היתר עסקה לחברה ובכך אין איסור להשקיע ולא ללוות מהם.

בהצלחה.