לחם משנה – טעימה או ברכה?

שאלה:

שלום הרב (סליחה שפתחתי עוד שאלה שכחתי לשאול קודם)
בגלל שלא אוכלים אצלנו יותר מחלה אחת בשבת אמא שלי קונה אחת כדי שלא סתם יזרק ורציתי לדעת האם זה בסדר להקפיא שתיים נוספות ולהשתמש בהן ללחם משנה כל שבת מחדש, ובגלל שבליל שבת אני בוצעת את החלה הטרייה האם זה בסדר בקידוש בוקר להחזיק את שתי החלות שהופשרו, לברך עליהן ובפועל לאכול מהחלה הטריה? והאם זה בסדר שהחלות הקפואות יהיו ישנות ודי יבשות אם בפועל לא אוכלים מהן?
תודה רבה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

מי שלא טועם מהלחם משנה אינו יוצא ידי חובת מצוה זו, ראה שו”ע הרב סי’ רעד סעי’ ד והובא במשנה ברורה סי’ קסז ס”ק פג ושער הציון שם ס”ק עב, וע”ע שו”ת באר משה ח”ה סי’ עה.

יתר על כן, יש שסברו שעיקר המצוה היא בטעימה מהלחם משנה ולא בברכה, ולדעתם, גם מי שלא שמע את ברכת הבוצע ומברך לעצמו, אם יטעם מהלחם שבירך עליו הבוצע כלחם משנה יקיים בכך מצוה זו, אף שבירך בשעה שכבר היה פרוס, ראה שו”ת קנין תורה ח”א סי’ פח ושו”ת דברי יציב או”ח סי’ קכו.

לכן אף שנהגו להקפיד לשמוע את הברכה מהבוצע ודאי יש לאכול מלחם משנה ולא רק מפרוסה אחרת.

מה שנהוג בסיטואציה שתיארת, להביא לחמניות ולא חלות, וכך אפשר כל שבת לאכול מלחם משנה.