מי הקובע לגבי הכנסת ספר תורה לבית הכנסת?

שאלה:

בס"ד עש"ק פרשת 'ראה' תשפ"ב

ברכה ושלום.

ביישוב בו אני גר, פעם מאז הקמתו עד לשנים האחרונות בית כנסת אחד, בו התפללו כלל האוכלוסיה לפי נוסח התפילה של אחינו האשכנזים.

בשנים האחרונות הוקם לצדו בית כנסת ספרדי, שהולך ונבנה רוחנית וחומרית. לאחרונה זכינו להכניס לתוכו ארון קודש גדול ומפואר.

על מנת לשמור על תקינות, אהבה ושלום בין כל המתפללים, יש מחשבות ליצור תקנון לבית הכנסת בתחומים שונים. אחד מהם העומד על הפרק, נוגע לספרי התורה.

נכון להיום ישנם בבית הכנסת 4 ספרי תורה. לאחרונה אחד המתפללים ביקש להעביר לבית הכנסת ספר תורה שהיה של הוריו. יצוין שלמתפלל זה אין בית פרטי ביישוב, אך הוא שוכר בו בית כבר שנים רבות.

לאחר הקדמה זו, נשמח לשמוע מכם עצות ומחשבות שיעזרו לנו לחשוב בעת כתיבת התקנון.

להלן כמה נקודות שעלו לנו בחשיבה ראשונית (כמובן נשמח לשמוע מכם גם דברים שלא חשבנו עליהם):

– מהם הקריטריונים הנדרשים להכנסת ספר תורה חדש/ישן לבית הכנסת?

– האם מתפלל המעוניין להכניס ספר תורה – יש צריך להיות הבדל בשיקול אם למתפלל זה יש בית בישוב או שהוא רק שוכר?

– האם אפשר להתנות עם המכניס שספר התורה יהיה בבית הכנסת כל זמן שהוא מתפלל וגר בישוב? (דהיינו, אם מסיבה כלשהי הוא עוזב את היישוב, יכולים מנהיגי בית הכנסת לומר לו לקחת את הספר עמו (כגון שרוצים לפנות מקום בהיכל לספרים אחרים שאולי ייתרמו ע"י המתפללים הגרים בישוב וכו')

– האם בית הכנסת יכול להתנות עם המכניס, שכל תיקון או הוצאה עתידיים הנוגעים לספר התורה, יהיו על חשבונו?

לתשובתכם נודה

מש"ש

תשובה:

שלום וברכה

כל הכנסת ספר תורה לבית הכנסת היא לא זכות של תושבי המקום, גם לא הקבועים, אלא הדבר מתנהל לפי צרכי ואפשרויות בית הכנסת. כך שניתן להתנות עם כל אחד כל דבר, ומי שמסכים לעמוד בתנאי בית הכנסת יכול להכניס ספר תורה למקום. הבסיס להסכמת בית הכנסת צריך להיות גם בדיקת איכות ספר התורה שיהיה מהודר די הצורך וראוי לשימוש בתפילות.

שבוע טוב ובהצלחה רבה.