טעות ושיבוש בברכת המזון

שאלה:

שלום רב כבוד תורתכם שליט"א,

לאחר פת שחרית הבוקר, השלמתי ברכה ראשונה של ברכת המזון, "הזן את הכל", היסח דעת וטירדה גרמו לי לצאת מיד מהברכה הראשונה לאמירת ברוך אתה השם אלוקינו מלך העולם… ואז עצרתי! (פחות או יותר כמו שיוצאים מבונה ירושלים).
הצטערתי מזה וחששתי מברכה לבטלה, עשיתי שיקול משובש, בעצם הרהרתי את כל הברכה השניה של נודה לך… והשלמתי בעבור ההתחלה שכבר הוצאתי מהפה עם "על הארץ ועל המזון" ובבלאגן הדחוק הזה בכלל שבברכה זו אין מלכות.

זה פעם ראשונה שיוצא לי כזה בלאגן, ומקווה מאוד שלא ישנה.

האם כל ברכה הזו לקב"ה המזון היתה לבטלה בהתגללות הזו,
או יש איזה בדיעבד דחוק מאוד מאוד שעשויה להיות יוצא חובתי?

תודה רבה לכם על המענה באמצע יום שישי של שבת קודש וראש חודש.

שתהיה שבת שלום וחודש טוב מבורכים לכם

תשובה:

ברור שלא יצאת ידי חובה לא רק בגלל שאנחנו נוקטים שהרהור אינו כדיבור – וכיון שזה שאלה של דאורייתא, לא נוכל להקל גם מצד ספק ברכות, אלא גם בגלל שאי אפשר להרהר את כל נודה בין תחילת החתימה לסופה, זה הרי בכלל לא סדר הברכה… ולכן יש לברך שוב כדינו של אדם שדילג ברכה אחת בברכת המזון.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה הרב המשיב!
    שימחתני שהספקת לשאלתי טרם חצות, בפרט ביום טרוח זה.
    אמרתי בלחש "ברוך שם…" ביראה ובצער על הבלאגן.
    והספקתי לשוב למקומי לקבוע סעודה קטנה נוספת ולברך בכוונה להוציא גם את הסעודה ששיבשתי בה את הברכה.

    (בין הסעודות עסקתי במצוות כיבוד הורים, מקווה שאולי זה קצת מוסיף תועלת, בגין ההפסק)

    ולמען האמת עם הברדק שיוצא לי לפעמים בכלל,
    כמה שאין תזכורת טובה מזה לכך שהש"י ממש זן כל חי!

    תודה רבה

  2. ועצה טובה כדי שזה באמת לא יקרה שוב, לברך מתוך ברכון\סידור.
    ומדי פעם טוב ללמוד בשו"ע את סימן ס' סעיף ד' ובספר חסידים סימן מו.
    בהצלחה.

  3. על הנדון אם סדר ברכות המזון מעכב נחלו הדעות, בשו"ת דבר שמואל סי' קמז כתב שמעכב, וכן דעת פוסקים רבים ראה מהר"י אלגזי סי' א , ובחרת בחיים לגרש"ק סי נב ועוד, אולם בערוך השלחן קפח, ט פסק שאינו מעכב, וראה פמ"ג קצד, א שמסתפק בזה.