עד מתי מותר לעשות הבדלה?

שאלה:

עד איזה שעה אפשר לעשות הבדלה

תשובה:

לכתחילה יש לעשות הבדלה בצאת השבת לאחר ערבית בזמן שרוצים להתחיל לעשות מלאכה, וראוי להמתין לזמן רבינו תם. אבל אם לא עשו ניתן לקיימה כל הלילה. אדם שלא הבדיל בלילה מבדיל עד מוצאי יום שלישי על יין בלבד ללא נר ובשמים.

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רצט

סעיף ו

שכח ולא הבדיל במו"ש, מבדיל עד סוף יום ג'. וי"א שאינו מבדיל אלא כל יום ראשון ולא יותר, ודוקא בפה"ג והמבדיל בין קודש לחול, אבל על הנר ובשמים אינו מברך אלא במו"ש. ויש מי שאומר דהא דקי"ל טעם מבדיל ה"מ היכא דהבדיל בליל מו"ש, אבל אם לא הבדיל בלילה כיון שטעם שוב אינו מבדיל. הגה: והעיקר כסברא הראשונה. ומי שמתענה ג' ימים וג' לילות ישמע הבדלה מאחרים, ואם אין אחרים אצלו יכול להבדיל בשבת מבע"י ולשתות ולקבל אח"כ התענית עליו (ת"ה סי' קנ"ט