ביטול השכרת דירת נופש לאחר תשלום מקדמה

שאלה:

שלום,
סגרתי עם זוג על השכרת הדירה שלי לבין הזמנים ל3 לילות ע"ס 1500 ש"ח.
הם העבירו לי מקדמה 500 ש"ח
ולילה לפני היום שהיו צריכים להגיע ביטלו בטענה שהבת שלהם לא מרגישה טוב.
היו לי הרבה טלפונים כך שוודאי יכלתי להשכיר את הדירה לאנשים אחרים.
הם מבקשים לקבל את הדמי מקדמה בחזרה.
מה הדין במצב כזה?

תשובה:

שלום וברכה,

השוכר ששילם מקדמה חייב לשלם עבור כל הנופש, משום שמקדמה הרי זה קניין שכירות. ואם השוכר יוכיח שאכן שהבת שלהם לא הרגישה טוב ולא הייתה להם אפשרות להגיע לנופש, הם פטורים מתשלום, אבל הם לא מקבלים החזר של המקדמה שנתנו. דהיינו שהם לא צריכים לשלם את ה1,000 ש"ח הנותר. והמשכיר לא צריך להחזיר את המקדמה – 500 ש"ח.

בהצלחה.

מקורות:

שוכר ששילם מקדמה על דירת נופש הרי זה קניין על שכירות הבית. כאשר היה קניין לא ניתן לבטל השכירות ואם לא מגיעים חייבים לשלם אם לא מגיעים. במקרה שהזדמן מקרה של אונס שלא ניתן לשכור את הבית יש מחלוקת הפוסקים (שו"ע סימן שלד סעיף א) האם הם חייבים לשלם את כל השכירות. או שפטורים ומחזירים להם את הכסף. או שאם שילמו לא מקבלים ומה ששילמו לא חייבים לשלם. ולהלכה פסק הרמ"א והש"ך שאם נאנס השוכר, אם שילם לא מקבל החזר ואם לא שילם לא חייב לשלם.