התרת קשר שעל אריזה חד פעמית בשבת

שאלה:

בס"ד.
אודה להבהרת הסעיף הנ"ל, האם כל כלי שאינו חשוב – ניתן להתיר את הקשר והחוט שבו הוא ארוז בשבת, לדוג. שקית הפתעה יום הולדת לילדים שיש להם קשר עם 2 עניבות ולפעמים גם 2 קשרים בנוסף או כל קשר אחר שאפילו שנחשב מעשה אומן או לקיימא מותר להתירם אם מדובר בכלים ארעיים ולא חשובים, האם אפשר לקבל דוג. נוספות?

ז. חותמות שבכלים כגון שידה תיבה ומגדל שהכיסוי שלהם קשור בהם בחבל יכול להתירו או לחתכו בסכין או להתיר קליעתו ודוקא כעין קשירת חבל וכיוצא בו אבל פותחת של עץ ושל מתכת אסור להפקיע ולשבר דבכלים נמי שייך בנין גמור וסתירה גמורה ומטעם זה אסור להסיר הצירים שקורים גונזי"ש שאחורי התיבות אם נאבד המפתח ויש מתירים בזו ושבירת פותחות של תיבות יש מתיר ויש אוסר ויש להתיר על ידי אינו יהודי:

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הוא שכל אריזה חד פעמית שממילא גם הקשר שעליה הוא חד פעמי, אין איסור לפתוח או לקרוע, אמנם עדיף לקרוע מאשר להתיר את הקשר.

מקורות:

חזון איש סי' נא ס"ק יג.