שאלה:
שלום
לגבי השתחוות בקדושה ב"וקרא זה אל זה ואמר".. רוב האנשים פונים קודם שמאלה ואח"כ ימינה, אולם יש שעושים הפוך- פונים קודם ימינה. אולי כדי שהפניה הראשונה/עיקרית תהיה ימינה?
ואותה שאלה גם לגבי לכה דודי בבואי כלה בואי כלה.. הרוב פונים קודם שמאלה- שזה למעשה ימינה לפני ההיפוך.. ויש שפונים קודם ימינה ואחכ שמאלה. האם מיקום הפתח פה הוא השיקול וזה קשור לאיך בנוי בית הכנסת?
האם השאלות קשורות לענין הפניות?
תודה. אשמח להפניה למקורות
תשובה:
שלום רב,
לכאו' אתה צודק הפניה הראשונה צריכה להיות לימין. אבל בעצם כל הפניות הללו לא ברור אם יש לזה מקור וא"כ האם יש מקור איזה פניה יש לעשות קודם. ראה בשו”ת אז נדברו חי”ג סי’ לב אות ג’ כתב שאין לזה מקור, ואנו אין נוהגים כן. ומכל מקום כנראה שיש לזה מקור אולי עפ”י הקבלה, ראה בשו”ת שיבת ציון ח”ב עמוד קטז שכתב הגרב”צ מוצפי שליט”א שאביו הצדיק המקובל רבי סלמן מוצפי זצ”ל היה נוהג לעשות כן ואף הורה לתלמידיו לעשות כן. וראה עוד בשו”ת רבבות אפרים ח”ג סי’ סא.
כך גם לגבי באוי בשלום כאשר עושים פניה לימין ושמאל לכאו' מן הראוי לעשות קודם את זה ימין. בנר חנוכה גם אלה שמתחילים מצד שמאל אומרים שהסיבה היאשמשם הוא יפנה לצד ימין. אבל כאן הפניה אינה משמאל לימין או שתי פניות נפרדות.
כל אלה שפונים קודם לשמאל לכ' ההגיון הוא שהם בעצם פונים לימין זה שהם עומדים מולו, היינו השבת כביכול?
כפי הנראה אנשים טועים בזה בגלל הפניות שעושים בעושה שלום שבסוף שמונה עשרה שבזה כתוב להדיא לכרוע ולפנות קודם לשמאל, אך שם הטעם משום שנפרדים מהשכינה, אולם בשאר מקומות שלא שייך טעם זה ודאי צריך לפנות קודם לימין שהוא החשוב וכמו בכל דבר, ומכאן בא הבלבול אצל אנשים.
האם אין עניין בעושה שלום ובבואי בשלום לפנות קודם לשמאל, כיוון שזה הימין של השכינה/השבת?
נכון. אבל השבת לא עומדת לפנינו, היא לא שכינה.
בשער הכוונות לאר"י הובא ימין שמאל ואז אמצע.
האם הסיבה שמסתובבים בבואי בשלום היא לא כדי לקבל את השבת כאותם אמוראים שהיו מסתובבים ואומרים 'בואי כלה' ? וא"כ היא כן 'לפנינו' כמו השכינה.
זה משהו סימלי, כיון שהשמש שוקעת במערב כביכול היא באה משם, אבל זה לא באמת כך, השבת לא באה מכיוון מסויים, ואינו כמו בתפילה שם נאמר ששכינה כנגד המתפלל.
השאר תגובה