תרופה לעיכול בשבת

שאלה:

לרב שליט"א שלום רב,
אדם שסובל כל שבת מהפרעות במערכת העיכול, גזים, מפריע מאוד וגם לא נעים, ומסב סבל, האם מותר לקחת בשבת תרופה להקלה בהפרעות גזים? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

ככל שזה רק כאב או אי נעימות אבל לא חולי, יש כאן איסור של רפואה בשבת. הייתי מציע לעבור לתזונה יותר בריאה בשבת. כמו כן מותר לאכול דברים שמועילים והם מאכל בריאים, כמו תה עם לימון וכדומה אינני יודע מה מועיל…

רפואה שלמה.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שכח

סעיף לז

כל אוכלים ומשקים שהם מאכל בריאים מותר לאכלן ולשתותן, מא) אף על פי שהם קשים (קיז) לז') מב לקצת [ל] ל'} בריאים ומוכחא מלתא דלרפואה עביד, מא'] אפילו הכי שרי; (קיח) וכל שאינו מאכל ומשקה בריאים, אסור לאכלו ולשתותו לרפואה. ודוק' מי שיש לו מיחוש בעלמא והוא מתחזק והולך כבריא, * (קיט) מב) אבל אם (קכ) אין לו שום מג מיחוש, מב'] מותר. הגה: * <כה> יט'> וכן (קכא) אם נפל מד לא'} למשכב, שרי (ב"י).

סעיף לח

(קכב) מותר לאכול שרפים מתוקים ולגמוע ביצה חיה מג'] כדי להנעים הקול.

סעיף לט

(קכג) אין עושין אפיקטוזין (פי' הערוך אפיק טפי זון כלומר להוציא עודף המזון) דהיינו גרמת קיא אפי' בחול, מג) משום מד'] הפסד אוכלים; לט') ואם מצטער מרוב מאכל, בחול מותר אפילו בסם; מה'] כ'> ובשבת, (קכד) אסור בסם ומותר ביד.