קריאת שמע לאחר צאת הכוכבים

שאלה:

מי שהתפלל לפני צאת הכוכבים חייב לחזור לק״ש מהרגע שהגיע צאת הכוכבים או לכתחילה אפשר לצאת בק״ש שעל המיטה?
(כי כבד לפעמים לקיים ג׳ פעמים ק״ש לקרא ערב)
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן שתי בעיות. ראשית אסור לאכול ארוחת ערב לפני אמירת קריאת שמע. כמו כל מצוה שבהגיע זמן חיובה אין לאכול לפני קיומה. יש היתרים על ידי שומר וכו' אבל אינו לכתחילה עד כמה שאפשר לומר.  כמו כן הובא בפירוש בשו"ע שעיקר זמנה בתחילת הלילה. מלבד זאת חשש כבד שאם נסמוך על קריאת שמע שעל המיטה לפעמים עיי]ים ולא אומרים היטב…

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות קריאת שמע ותפילה של ערבית סימן רלה

סעיף ב

אסור להתחיל לאכול חצי שעה סמוך לזמן ק"ש של ערבית, ואם התחיל לאכול אחר שהגיע זמנה, מפסיק וקורא ק"ש בלא ברכותיה וגומר סעודתו, ואח"כ קורא אותה בברכותיה ומתפלל. הגה: אבל אין צריך להפסיק לתפלה, הואיל והתחיל לאכול; אבל אם לא התחיל לאכול אף על פי שנוטל ידיו, צריך להפסיק (ר"ן פ"ק דשבת); ואם אין שהות להתפלל, מפסיק אף לתפלה (הראב"ד בהגהות פ"ג מהלכות ברכות).

סעיף ג

לכתחלה צריך לקרות ק"ש מיד בצאת הכוכבים, וזמנה עד חצי הלילה; ואם עבר ואיחר וקרא עד שלא עלה עמוד השחר, יצא ידי חובתו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מנהג יפה למי שיש בכוחו להנהיג או להאיר את זה, להודיע לציבור (אם הגיע באמת זמן ק"ש) בסיום התפילה "רבותיי חוזרים עכשיו על ק"ש, הגיע הזמן" וכולם מתיישבים וקוראים.
    ראיתי את זה בבית כנסת של הכי "פשוטים" שיכולים להיות, ורובם עושים זאת. אף אחד כמעט לא בורח. הנהיג את זה אברך צדיק שמתפלל שם בקביעות.

  2. המון תודה על התשובה ברורה.
    לגבי העצה להזכיר לציבור לקיים ק״ש ישר אחרי תפילה
    התרגלתי לא להרים קול על כיבוד אגרת הרמב״ן (וכל דברך יהיה בנחת…, כעומד לפני רבו… וכדומה…
    אפשר עזרה גבי זה כי באמת צריך להגביה את הקול שכולם ישמעו