אכלתי עד מוצאי שבת – האם זה נחשב שאני צמה?

שאלה:

צום תשעה באב השנה (2022) חל בשבת ואני חשבתי שהצום נכנס בצאת השבת ולכן אכלתי עד צאת השבת ומסתבר שהצום נכנס שעה לפני האם זה נחשב ששברתי את הצום? עדיין היה שבת.

תשובה:

אכן. הצום מתחיל בשקיעת החמה שזה קצת יותר מחצי שעה לפני צאת השבת. הזמן שבין לבין מורכב בחלקו הראשון מספק האם זה חלק מהיום – השבת שחלפה, או מהלילה – ליל תשעה באב, לכן כמובן שאסור לעשות מלאכה מספק שמא זה שבת, ומאידך אסור לאכול כי יש ספק שמא זה כבר שייך לתשעה באב. לכן, אם אכלת ממש עד סמוך לצאת השבת זה כבר ודאי חלק מתשעה באב. אבל כמובן שעלייך להמשיך את הצום כרגיל, האכילה הזו היתה בשוגג.