שמאות של רכב לפי לוי יצחק או לפי הנמכר בשוק

שאלה:

אדם פגע לי ברכב והרכב נפגע באופן שמוגדר טוטאלוס- ירד מהכביש.
הפוגע פנה לחברת הביטוח שלו (ביטוח צד ג) ששילמה לי מחיר לפי לפי מחירון שמאי "לוי יצחק". רכב כזה הוא מבוקש מאוד ומחיר השוק שלו הינו הרבה יותר גבוה מהמחירון של "לוי יצחק". האם לפי ההלכה הפוגע חייב לשלם את שווי הנזק האמיתי?
אין מחלוקת על כל העובדות המפורטות בשאלה. השאלה היא רק הלכתית בנסיבות.

תשובה:

שלום וברכה,

שהמאות נקבעת לפי המחיר שוק ולא לפי הכללים שקבעו בשמאות של לוי יצחק. ולכן יש לשום את ערך הרכב לפי המחיר שהיה שווה לפני התאונה, והערך הזה חייב המזיק לשלם. ואם הביטוח של המזיק לא שילמו את הערך של הרכב לפי הנמכר בשוק חייב המזיק לשלם את ההפרש.

בהצלחה.

מקורות:

כל שמאות יש לשום לפי הנמכר בשוק (שו"ע סימן קג). ולכן בשומת נזק יש לשום כמה החפץ היה נמכר לפני הנזק. השמאות של לוי יצחק היא שמאות לפי הכללים שלהם ולא תמיד היא משקפת את המחיר בשוק. רכבים שיש להם היצע וביקוש מחירם הוא גבוה מהמחיר שנקבע בכללים של לוי יצחק. ורכבים שאין להם היצע מחירו נמוך בהרבה מהמחיר שנקבע בלוי יצחק, ולכן יש לשום לפי הערך שנמכר בשוק בשעת הנזק.