לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

זימון בתשעה באב / ברכת שעשה לי כל צרכי בתשעה באב לנועלים נעליים

שאלה:

האם שלשה חיילים או רופאים שצריכים ומותר להם לאכול בתשעה באב, ומתיישבים ביחד בחדר האוכל (במציאות בה אין אפשרות לשבת כל אחד לבד, אלא באופן מסודר בשולחן אחד) מברכים ברכת המזון עם זימון?
ואם החיילים נועלים נעליים האם מברכים 'שעשה לי כל צרכי' (בשו"ת פעולת צדיק ח"א סי' קמח פוסק שבכל אופן לא יברכו כי אין בזה שבח אלא צער)?

תשובה:

בודאי לא מזמנים, הרי אפילו בסעודה מפסקת לא עושים זימון, ולכן יזהרו לכתחילה לא לאכול יחד באופן שבדרך כלל מחייב זימון. ראה משנה ברורה בסי' תקנב ס"ק יט.

המנהג הרווח לברך שעשה לי כל צרכי גם אם הולך יחף, ראה משנה ברורה תקנד לא ובשער הציון ס"ק לט, אמנם הגר"א לא היה מברך כמובא במעשה רב, אבל כבר כתבו אחרונים שמי שהולך בנעלי גומי יכול לברך גם לדעת הגר"א, ולכן נראה בעיני שכ"ש באופן זה שמברך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כבוד הרב ערב טוב לכם,

    בהינתן הסיטואציה ההיפוטאתית ששירטט השואל לסעודת שלושה (חולים/יולדות), הסתקרנתי והיאך והיה הדבר תענית יום כיפור? (יזמנו?)

    תודה רבה לרב