גניזת מצבה ישנה

שאלה:

שלום רב,
אבי נפטר לפני כחודש.
עשינו מצבה חדשה משותפת לאבי ולסבי.
מה עושים עם שברי המצבה הישנה?
איך גונזים אותם?
האם חייבים להשאירם קבורים בקבר הקיים?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

אכן מצבה ישנה ששימשה את הנפטר/ת אסור להנות ממנה ומסיבה זו ראוי לגנוז אותה – לקוברה. ככל שאר איסורי הנאה שצריכים לקבור כדי שלא יבואו להנות מהם. אמנם יתכן שמותר להשתמש בה לצורך מת עני אבל בעידן הנוכחי זה לא מעשי. לכן מן הראוי לקבור אותה. תתייעצו עם החברא קדישא שמנהלת את המקום. אתם לא הראשונים שמחליפים שם מצבה…

מקורות:

ראה שו"ת אגרות משה יו"א ח"א סי' רמה ומה שהביא מהש"ך יו"ד סי' שסד והפתחי תשובה שם ס"ק ג'.