ספיחין / אבוקדו בשמיטה

שאלה:

שלום.
לגבי ירקות בשנת השמיטה (שגדלו ולוקטו בשמיטה).
בירקות אין שום דרך לאכול בשמיטה? כי יש ספיחין? אז רק חו"ל או יבול נכרי מותר?
זאת אומרת אין מושג של אוצר בית דין בירקות?
זאת אומרת שאם למשל גדל אבוקדו בגינה הפרטית אסור ללקט ולאכול?

תשובה:

שלום וברכה

בירקות אין אוצר בית דין, אבל אבוקדו לצורך הענין אינו ירק אלא פרי ואין בו איסור ספיחין, יש בו קדושת שביעית ולכן צריך לקנות בחנויות מכשרות מהודרת בלבד, שאינו שמור ונעבד בשביעית, ולא היתר מכירה.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

14 תגובות

  1. תודה.
    אז את כל סחורת הירקות זורקים לפח? החקלאים או בעלי הגינות נותנים לזה להירקב?
    למה זכור לי ששמעתי על עגבניה באוצר בית דין?

  2. לא זורעים ירקות בזמן שמחמת הזריעה הם יחשבו ספיחין. מעיקר הדין ניתן לעשות אוצר בית דין לירקות שהתחיל גידולם בשנה השישית, אבל כיון שיש בזה מחלוקת ראשונים לא עושים זאת בפועל.

  3. למה לא חששו שזה גדל בשביעית? הרי כל איסור ספיחין זה כי חששו שמא זרע בשביעית.
    ב. למה בפרות נגיד בסוף השנה הזאת כעת, לא חוששים שמא אדם זרע בתחילת השנה?

  4. עץ שגזעו קיים משנה לשנה אין חשש שמא יטע אותו בשביעית, לכן ספיחין זה רק בדבר הנזרע בכל נשה מחדש או בדומה לו.
    בפירות בכלל יש איסור ערלה שלוש שנים.

  5. ולעניין בננות שגדלו בחצר. ועכשיו קוטפים אותם. יש בהם קדושת שביעית כי הם לוקטו בשביעית מצד אחד, מצד שני אין איסור ספיחין.
    אבל מה עם תרומות ומעשרות?

  6. תודה.
    ושאלה אחרונה בנושא (מחילה, פשוט ניסיתי ללמוד את הנושא טוב, אבל ההבדלים בין הירקות והפירות מובנים, אלא שבירקות ראיתי מיעוט חומר בנושא, כך לפי מה שראיתי):
    יוצא איפוא שאם ליקטו בננה בשביעית היא מותרת ללא תרומות ומעשרות כי הקרקע הפקר (למרות שבכלל גדל לגמרי בשישית) והולכים אחר לקיטה.
    ומצד שני יוצא שבשנה השמינית הבננות שילקטו שם הם לא קדושים בקדושת שביעית, וגם חייבות בתקומות ומעשרות למרות שנגיד גדלו לגמרי בשביעית וזה היה בקרקע הפקר.
    מה שאין כן פירות, שבהן הולכים אחר החנטה, ושנה הבאה הם יהיו פטורים ממעשרות אם חנטו בשנה הזו. (שביעית).

  7. נכון.
    אגב מאוד מאוד חבל שאתה כותב תמיד מייל לא נכון, אין מה להסתתר, באתר זה לא מתפרסם, והשאלות לגיטימיות לגמרי, בשביל זה אנחנו כאן… ולא פעם רציתי לחדד לך נקודה בפרטי וויתרתי כי לא היתה יכולת בידי… כך גם תקבל לינק על התשובה ולא תצטרך לחפש אותה בתוך כל הים…
    שבת שלום

  8. את האמת, בדר"כ אין לי כח למלא את המייל, מה גם שאני לא נכנס אליו הרבה, אז לא כ"כ שם לב אם יש הודעה חדשה.
    אבל אשמח אם לרב יש תוספות שהוא זוכר לשלוח לי. אסתכל.
    מוזר, זה דברים שמשנים את ההלכה, כי הציבור גם רואה את הדו שיח, ואם צריך לחזור אז עדיף שכולם יראו.
    יישר כוחכם על העבודה הקדושה (גם בערב שבת קודש).

  9. חלילה אינני מתכווין כשצריך לחזור בי מדברים, זה ודאי מיד מפרסמים משנים ומוחקים וכו',אלא לפעמים היה אפשר לחדד נקודות אישיות שנוגעות לנושא ביחס לשואל, או לפעמים יש שאלות שאני לא יכול לפרסם מסיבות כאלו ואחרות שקשורות לאתר ואז אין לי דרך לענות…