לימוד בשכיבה / שכיבה על הגב

שאלה:

שלום לרב, האם עדיף לא ללמוד או ללמוד בשכיבה על הגב (אני יודע שאפשר בשכיבה על צד שמאל אבל זה קשה לי) והאם חצי שכיבה (כשרק הרגליים שוכבות על המיטה) גם נחשב כשכיבה? יש הבדל אם הלימוד מספר או סרטון? תודה.

תשובה:

1. בענין זה של שכיבה על הגב כשלא ישנים נחלקו הפוסקים, והמיקל יש לו על מי לסמוך [דוקא בשכיבה על הגב, על הבטן זה גורם לחימום ואסור].

2. לשכב על הגב כאשר זו לא שכיבה ממש, אלא הגב מוגבהה בכריות עבות, או כסא נוח שהגב מוגבה ואינה שכיבה ממש – מותר.

מקורות:

1. יש מחלוקת אם השכיבה אפרקדן אסורה רק כשיש חשש שירדם כך או גם כשאינו נרדם, והרעיון הוא בעצם נושא שאלתך, בשו”ת שלמת חיים סי’ רכא התיר וכן הורה הגרי”ש אלישיב, אולם החזון איש אסר כמובא בשונה הלכות סי’ רלט. כאשר הוא ישן או יש חשש שישן זה אכן אסור.

2. לקט הקמח החדש סי' סג ס"ק ד, נשמת אברהם שם בשם הגרש"ז אויערבך, אמנם יש שהחמירו בזה ולכן המחמיר להטות על צידו תבוא עליו ברכה.