לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שהחיינו על רהיטים

שאלה:

הגר"ז בסידור פוסק שאע"פ שמברכים שהחיינו על בגד חדש אם הוא חשוב, מכל מקום לא מברכים על כלים "אפילו של זהב". וכן מובא בבן איש חי וכף החיים. שאלתי היא מה החילוק? והאם דברי הגר"ז תקפים גם לגבי דירה חדשה (ידוע לי שמי שקנה דירה שלא מכספו, כלומר ע"י משכנתא וכד' י"א שלא יברך, אבל אני מדבר בציור שקנה את הדירה לגמרי מכספו לשיטת האחרונים הנ"ל), ואם על בית חדש כן יברך לכו"ע אז שוב, מה החילוק בין בית לכלי זהב?

תשובה:

שלום וברכה

בנוגע לברכת שהחיינו על דירה חדשה [אין הבדל יד ראשונה או שניה] הדעות חלוקות, בשולחן ערוך בסי' רכג סעי' ג הובא בפשטות לברך, אולם בכף החיים שם ס"ק יז הביא שרבים נהגו שלא לברך, לכן המנהג הטוב הוא לקנות איזה פרי חדש או בגד חדש, ולברך עליו בשעת קביעת המזוזות לפטור בכך את השמחה על הבית.

הנימוק למנהג הזה אינו כל כך ברור, הוא נובע מכך שהמגן אברהם כבר כתב שחיוב ברכת שהחיינו על כלים יקרים תלוי בין עני לעשיר, אבל כדבריך יש דברים שהם לכל הדעות משמחים…