קשירה בשבת

שאלה:

בספר שמירת שבת כהלכתה פרק ט סעיף טו כתוב – "וכן שק או קופסה אשר חוט קשור סביבם…מותר להתירו.."
לעומת זאת באותו פרק בסעיף יז כתוב – "אסור לקשור קשר בשוליים של שקית… אף שהקשר נעשה בגוף השקית ללא עזרת חוט, וכן אסור להתיר קשר זה…"
זו נראית סתירה, למה קשר בגוף השקית יהיה חמור מחוט קשור בראש השקית?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה קצת התערבבו כאן שתי סוגיות. מה שציינת מפרק ט' מדבר על ההיתר של חותלות, כלומר, כדי להגיע למזון מותר לקרוע את העטיפה, כי היא טפלה אליו ואין לזה חשיבות מלאכה, וכמו שמותר לשבור קליפת אגוז גם זה מותר. בענין זה יש פרטים ודינים שונים וסדרי קדימה שונים כמובא שם בפרק ט בהרחבה רבה ובבהירות. הציטוט השני שהבאת אינו מדבר על פעולה של פילוס דרך למזון, אלא על פעולה הפוכה של קשירת שקית, שם לא שייך לומר שטפל לאוכל והמטרה היא קילוף וכל הרעיון הנ"ל, לכן פשוט שאסור.

הצטרף לדיון

תגובה 1