הבדלה בתשעה באב לאשה שלא צמה

שאלה:

א. אשתי יכולה לצום עד הבקר, ורק אז לשמוע הבדלה. האם עדיף להבדיל במו"ש.
ב.במוצאי שבת השנה אם אין מוצאים גבר שלא צם. האם תעשה האשה את ההבדלה (אולי בלי נר), או עדיף שהבעל שצם יעשה הבדלה (למרות שהזמן לגברים במוצאי ת"ב), והיא תשתה.

תשובה:

שלום וברכה

יון שיש ספק אם אשה חייבת בהבדלה עדיף שהבעל יעשה את ההבדלה והאשה תשתה. כן הורו בחוט שני מזוזה קובץ ענינים עמ' תב, שו"ת משנה הלכות ח"ז סי' לט, שבט הלוי ח"ח סי' קכט, וכן הובא בשמירת שבת כהלכתה פרק סב סעי' מח בשם הגרש"ז אויערבך. ממילא גם מאורי האש לא יעשה בבית הכנסת אלא בביתו.

חולה שאינו צריך לאכול מיד, ואחרי שאכל טוב בסעודה שלישית אינו צריך לאכול עד הבוקר, לא יבדיל בלילה אלא בבוקר ומאורי האש לבד יעשה בלילה, ראה כף החיים תקנו ט, ברכי יוסף שם ב, שמירת שבת כהלכתה שם מו בהערה קט, תשובות והנהגות ח"ה קסח אות ט.