הלוואת סאה בסאה/הורים שמוסיפים על הפירעון

שאלה:

א. אדם שקנה עופות במבצע ואני רוצה להלוות ממנו ולהחזיר, האם זה בעיה, שהרי לא מצוי שהעוף יהיה באותו משקל ובפרט שאינו באותו שווי.
ב.אם אשתי מלוה כסף לחמותי והיא כאשר פורעת את החוב מוסיפה לה עוד סכום כמתנה באותו צ"ק האם זה בעיה,(אינה עושה כן מחמת ההלואה).

תשובה:

שלום וברכה,

לא משנה אם הקונה קנה את העופות במבצע או לא, יש איסור להלוות סאה בסאה – חכמים אסור להלוות כל דבר שאינו מטבעות, דהיינו כל חפץ או דבר מאכל. טעם האיסור משום שהמחיר עלול להשתנות ויתייקר המוצר ונמצא הלווה פורע בדבר ששווה יותר. יש להקל בדברים קטנים שמלווים בין השכנים משום שהוא דבר שאין מקפידים עליו, אבל בעופות שזה דבר יקר יותר יש לעיין אם נכלל בטעם זה, וא"כ יהיה אסור להלוות עוף בעד עוף אלא אם יש את תנאי ההיתר שהוזכר בהלכה, ויכולים לקצוב דמים, שהמלווה יקצוץ שמלוה לו את העוף בשווי כו"כ, וחייב להחזיר את הערך של העוף, ואם יתייקר לא יוכל להחזיר אותו כמות של עוף אלא יחזיר את דמיו, ואם לא יתייקר יחזיר עוף כנגד.

ב. אסור לקבל ריבית גם אם זה האמא, למרות שאינה עושה מחמת ההלוואה. העצה שהאמא תפרע את החוב ואח"ח תתן כמה שרוצה לתת.

בהצלחה.

מקורות:

א. שו"ע יו"ד סימן קסב.

ב. שם סין קס סעיף ח.