לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

אמירת קדיש על ידי כמה אבלים יחד

שאלה:

שלום עליכם יש אדם שיש לו חיוב בבית כנסת ועוד אדם שלקח על עצמו קדיש . האם מותר להגיד ביחד שניהם קדיש ? והאם ישנה עדיפות ? מכיוון שאלה תרי קלי לא משתמעיי ?

תשובה:

שלום וברכה

ודאי יש עדיפות לומר קדיש לבד. בעיקר אצל אשכנזים ששם המנהג הקדום היה תמיד שרק אבל אחד אומר קדיש, כפי שיש חזן אחד בלבד, ונכתבו בפוסקים אין ספור כללי קדימה בין האבלים השונים כיצד לחלק את הקדישים וכו'. המנהג לומר כל האבלים יחד בא מן הספרדים. למעשה יעשו בכל בית כנסת כפי מנהגם.

מקורות:

על מנהג האשכנזים למעט בקדישים, ראה משנה ברורה סי' קלד ס"ק נה. ובספרי הפוסקים הביאו מס' מנוחה וקדושה שכתב, שאמירת קדיש לבטלה דינו כברכה לבטלה! לדעתו, כשם שלא ניתן לברך פעמיים על פרי אחד כך אין לחלק את הקדיש שאחרי עלינו לשבח ואחרי שיר של יום לשנים אלא כשיש שני אבלים, אזי תקנה מיוחדת היא לאומרו פעמיים כדי שכולם יוכלו לקיים מצוה זו. אולם, בשו"ת בנין ציון ח"א סיק קכב כתב, שאין איסור לאומרו כמה אנשים יחד, אלא שגם אין בכך תועלת, והרי זה כ"חוכא ואיטלולא". וראה שו"ת רב פעלים ח"ב או"ח סי' יד שנכון להזהר בכך לכתחילה.

בשנת תקנ"א היתה מגיפה גדולה באירופה, כמעט ולא היה בית שאין בו מת ר"ל, ומשום כך תיקנו רבי עקיבא איגר ובית דינו בהוראת שעה להתיר לכמה אבלים לומר קדיש יחד, בסיומה של אותה שנה הכריזו על ביטול תקנה זו [ומ"מ מוכח מדבריו שאין בכך איסור גמור].

בשו"ת חתם סופר או"ח סי' קנט הביא בשם היעב"ץ שקילס את מנהג הספרדים לאומרו כל האבלים יחד, משום שברוב עם הדרת מלך. ואף שהחתם סופר דחה סברא זו, מכל מקום למדנו מדבריו שכך היה מנהג הספרדים מדורי דורות.

בס' אלף המגן נתן עצה, שהאבלים יתרחקו זה מזה ולא יאמרו בקול רם מידי, כך שבכל אחד מחלקי בית הכנסת ישמעו קדיש מאדם אחד בלבד.