שביתת מלמדים

שאלה:

א. האם מותר למלמדים לעשות שביתה על מנת שיעלו להם את השכר?
ב. האם מותר למלמד לעזוב באמצע שנה באופן שכבר חודשים לא שילמו להם שכר? (או שמא יש חשש לביטול תורה של התלמידים)

תשובה:

שלום וברכה,

אסור למלמדים לעשות שביתה ולבטל את התלמידים מלימוד תורה. וכן אסור להם להתפטר מתפקידם באמצע השנה. ואם יש להם תביעה של תוספת שכר יש להם להתפטר בסוף שנת לימודים או לתבוע את ההנהלה בבית דין או רב מקומי כדי שישמע את טענתם ויפסוק את דינם.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ת משנה רבי אהרן סימן עא פסק שאסור למלמדים להתפטר באמצע שנה או לעשות שביתות באמצע שנת לימודים, כדין דבר האבד שאסור לפועל לחזור בו באמצע הזמן, וגם נוסף טעם של ביטול תורה לתלמידים. וגם במקום שיש חוק שהמורים יכולים לשבות לא אממרינן בזה דינא דמלכותא דינא, משום שדבר זה נודע לביטול תורה של התלמידים וממילא אינו דבר של ממון אלא דבר של איסור והיתר. ולכן ייעץ למלמדים לפנות לבית דין עת תביעות שיש ביניהם להנהלה.

וראה עוד בשו"ת משנה הלכות חלק יז סימן קנא במה שהאריך בדבריו.