נתבע שמציע בית דין שלא נוח לתובע

שאלה:

שלום

אם אדם תובע את חברו לבית הדין, זכותו של הנתבע לבחור את בית הדין והולכים אחר הנתבע.
האם זה נכון בכל מצב?
והאם התובע יכול לסרב לבית דין ספציפי מחמת שהוא לא ביחסים טובים עם אחד מהדיינים? א"כ איך זה מתבצע מבחינה פרקטית? הוא מודיע שהוא מסרב או שצריך לקבל אישור מבית הדין על כך?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

בפוסקים הוזכר שכאשר יש ויכוח בין בתובע לנתבע באיזה בית דין להתדיין, זכותו של הנתבע להחליט באיזה בית דין לדון, ובתנאי שמציע בית דין בעיר הזו ולא בעיר אחרת. טעם הדבר שהולכים אחר הנתבע, כדי שלא ירגיש שבאים נגדו – שתובעים אותו ומחייבים אותו לדון בבית דין מסוים – לכן נותנים לו את האפשרות לבחור את הבית הדין.

ישנם מקרים שאין הולכים אחר הנתבע ראה בשו"ת עבודת הגרשוני סימן מז שכתב שכאשר יש חשש שיסתתמו טענותיו של התובע בבית הדין שבחר הנתבע, חייב הנתבע לילך למקום התובע.

עליך להודיע לנתבע שאתה לא רוצה לדון שם בגלל שאתה לא בקשר טוב עם אחד הדיינים, או שיבחרו הרכב אחר באותו בית דין או שהנתבע יציע בית דין חלופי.

בהצלחה.