נדרי צדקה התרה למפרע?

שאלה:

כבחור צעיר (שיעור א' ישיבה גדולה) מתוך סערת רגשות אני כמעט בטוח שנדרתי שכל פעם שאעבור על עוון חמור אתן 200 שח לצדקה.
עברתי על אותו עוון כמה פעמים ושילמתי, אבל בהמשך עברתי עוד הרבה מאוד פעמים ולא שילמתי… עברו מאז למעלה מ10 שנים אני ב"ה נשוי וכבר שנים שלא עובר על כך ב"ה.
א. האם הנדר הוא נדר או שהתנאי מעיקרא בהתרת נדרים הפקיע אותו, לא נראה לי שחשבתי בשעת הנדר על כך שהתנאי לא יפקיע אותו.
ב. אם זה נדר האם ההתרת נדרים הכללי התיר את הנדר.
ג. אם הנדר עדיין קיים, מה אני עושה עם החוב שלי לצדקה שהוא כנראה חוב עצום ואני אפי' לא יודע כמה.
תודה רבה.

תשובה:

אינני יודע פתרון של ממש לענין. בנדר אמיתי לא סומכים על המודעה של ערב ראש השנה וגם לא על התרה כללית, התרה עכשיו תועיל רק מכאן ולהבא ולא מפרע. השאלה מה בדיוק נדרת ואם אכן מדובר בעוון חמור כמו שחשבת, אולי אפשר למצוא כאן רעיון של נדר בטעות, אבל בשביל זה צריך לשמוע יותר פרטני.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עוון של ז"ל, צורת הנדר היה משהו כמו "אם אעבור על איסור זה אתן 200 ש"ח לצדקה".
    מכאן ולהבא לא כ"כ נצרך לי עכשיו ב"ה.
    האם יש מה לעשות.