ביטול קייטנה

שאלה:

שלום, הבת שלי עושה קייטנה לילדות משבוע הבא עד ט' באב. 12 בנות נרשמו כבר לפני שבוע והיום אמא אחת ביטלה 2 בנות שלה כי מצאה מסגרת אחרת שיותר מתאימה לה מבחינת השעות.

הבעיה היא שהבת שלי דחתה מאז לפחות 2 בנות שרצו להרשם מחמת חוסר מקום, ובנוסף אתמול היא קנתה חומרי יצירה ושילמה הרבה יותר ממה שהיתה משלמת לו ידעה שיש לה פחות בנות (יש דברים שמגיעים בחבילה של 10 אז היתה צריכה לקנות 2).

שאלתי היא מה מחוייבות, אם בכלל, יש לאמא לשלם פיצויים לבת שלי? היא מוכנה לשלם מה שצריך, אם צריך.

תשובה:

שלום וברכה,

אם היה רישום בלבד ולא התחילו לשלם, אין כאן קניין בין הצדדים, ולכן האמא שביטלה לא חייבת לשלם. מצד ההלכה אם סגרה בדיבור שהיא שולחת את הבנות אסור לה לבטל מדין 'מחוסרי אמנה' אולם אם ביטלה אין עליהם אלא תרעומת.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן שלג סעיף א ומבואר שם שאם לא היה קניין עם הפועלים ואחד הצדדים ביטל אין עליהם אלא תרעומת.

עוד מבואר שם שאם הפועל הפסיד עבודה במקום אחר בגלל ההזמנה של הראשון חייב לשלם הפסדו. ובשאלה הנ"ל היא הפסידה שתי בנות אחרות, אולם אין זה דומה כיון שהמדריכה הייתה יכולה לקבל עוד שתי בנות. וגם שהביטול הוא בגלל כל הבנות שנרשמו ולא רק בגלל אותן שתי בנות שביטלו.