שני שכנים שרוצים להוציא מרפסות

שאלה:

שתי שכנים רוצים להוציא מרפסת אחד מעל השני.
במקרה הנ"ל המרפסת שנעשית מקורה מצריכה זכויות בניה כשטח עיקרי.
(עד להוצאת תבע חדשה)
רציתי לשאול למי הזכות למרפסת? או מי צריך להביא זכויות לבניית המרפסת?
אציין שבסופו של דבר הזכויות שנוצלו במרפסת יוצמדו לדירה בקומה התחתונה, והדייר שם גם יוכל לסגור את המרפסת ולהשתמש כשטח עיקרי, לעומת השכן בקומה עליונה שלא יוכל להשתמש בזכויות הנ"ל.
מצד שני האם השכן בקומה העליונה יכול להחליט שמוציא שם מרפסת וכך למנוע מזה שמתחתיו להוציא מרפסת?

תשובה:

שלום וברכה,

כפי שכתבת שזיז לא ממעט מזכויות בנייה ולא צריך שינוי תב"ע, ואם שני השכנים רוצים להוציא זיזים לא יכול העליון להוציא ולמנוע מהתחתון את הזכות להוציא זיז ולחייב אותו בהוצאות מרובות של שינוי תב"ע וזכויות בנייה, לכן במקרה כזה כל אחד יוציא חצי זיז באופן שזה לא יהיה אחד ע"ג השני. או ששניהם ישלמו את הוצאות היתר תב"ע באופן שהתחתון ישלם כשני שליש מההוצאות, כיון שבפועל הוא יהנה יותר שיוכל לסגור את המרפסת. ובזה שני הצדדים נושאים בהוצאות.

בהצלחה.

מקורות:

כל הרחבה בבית משותף הינו חלוקה ברכוש המשותף – השטח שסביב לבניין הינו רכוש משותף. ולכן העליון לא יכול להוציא זיז ולהטיל על התחתון הוצאות מרובות, כיון שבזה החלוקה לא שווה. ולכן צריך לחלק ששניהם יוציאו כל אחד חצי זיז ולא אחד על השני. או ששניהם ישאו בהוצאות של היתרי בנייה.