שתיית היין בהבדלה / כיבוי נר בנשיפה

שאלה:

היי רציתי בבקשה לדעת בהבדלה של שבת דבר ראשון כמה ממלאים את כוס היין וכיצד מכבה את נר ההבדלה בסיום ודבר שני אם ילדיי הקטנים רוצים גם לישתות מכוס יין של ההבדלה זה מותר או שרק המברך שותה

תשובה:

שלום וברכה

בכוס ההבדלה המנהג הוא שלא רק ממלאים את הכוס כמו בקידוש אלא גם נותנים לזה לגלוש מעט לסימן ברכה לשבוע החדש.

יש נוהגים לכבות את הנר בשיירי היין האלו הנשפכים לכוס אבל אין בזה חיוב, העיקר הוא שיש הקפדה שלא לכבות את הנר בנשיפת רוח מהפה. בספר כל בו [אחד מן הראשונים] סי' קיח כתב שיש בזה סכנה, וכן הובא בבן איש חי שנה ב פ' פנחס אות יח מהאר"י הק', אמנם ראה כף החיים יו"ד סי' קטז ס"ק קטו שיש שלא נזהרים בזה בנר של מצוה, משום "שומר מצוה לא ידע דבר רע".

בודאי הילדים יכולים גם לשתות, אבל תקפיד אתה עצמך לשתות כמות של רביעית [לשיעור הגר"ח נאה זה 86 מ"ל ולשיעור החזון איש 150 מ"ל] כדי שתוכל לברך ברכה אחרונה  על הגפן ועל פרי הגפן ללא חשש [ברכה זו מופיעה בסידורים לאחר ברכת המזון].

שבוע טוב ומבורך.