עדיפות בתרומה לעילוי נשמה

שאלה:

שבוע טוב,
מה ייטיב יותר לעילוי נשמת הנפטר:
1) קנייה ותרומה של ספר תורה
2) לשאול את הגבאי מה דרוש לבית הכנסת (ארון קודש, פרוכת וכד'), ואם הוא יגיד, אזי לתרום
3) סידורים או ספרי לימוד בהתאם להמלצת הגבאי
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש לציין שלא בהכרח שכל ההצעות הנ"ל הן שוות ערך בסכום, כך שרצוי להגדיר מה אתם יכולים לתת, ובהתאם לכך לתרום.

הטוב ביותר לעילוי נשמה לפי דעתי לכאורה זה לתרום לתלמידי חכמים נזקקים, שהתרומה מאפשרות להם ללמוד תורה. זו צדקה במעלה גדולה מאוד.

בנוגע להצעות שהצעתם, שאף הן יפות, חשוב לדעת דבר נוסף:

תרומת ספר תורה יש בה מעלה גדולה, אבל חשוב לתת למקום שישתמשו בספר ולא סתם ישכב בארון. יש בתי כנסת שיש להם הרבה ספרי תורה והם לא נזקקים לעוד ספרים.

יחד עם זאת יש מעלה גדולה בענין ספר תורה, לא דוקא מצד העילוי נשמה שזה גם נכון, אלא זו הזדמנות לקיים את מצות כתיבת ספר תורה [לצורך זה וכדי לצאת ידי כל הדעות לא "תורמים" את הספר לבית הכנסת אלא "משאילים" אותו, כאשר הוא נשאר בבעלותכם, ואז בעצם אתם מקיימים בכל עת מצוה זו של כתבו לכם את השירה הזאת]. לדעת חלק מהראשונים מצוה זו מתקיימת גם בקניית ספרי לימוד הנצרכים לבית הכנסת.

אז, תיקחו בחשבון את כל הפרטים הללו וגם תתייעצו עם הגבאי ובהתאם לכך תגבשו החלטות.

בהצלחה רבה מאוד.