מתווך שלא סייע אלא פעל כנגד הלקוח

שאלה:

מתווך הציג בית לשני לקוחות שונים, בתחילה ניהל מו"מ עם המוכר עבור שניהם, אך כעבור זמן העדיף לקוח אחד (שנראה לו יותר בשל) קידם אותו לעיסקה וניתק קשר עם השני. כמו"כ פעל ודרבן את המוכר למכור לאחד. הלקוח השני ראה שהמתווך לא מקדם אותו יצר קשר עצמאי עם המוכר וקנה את הבית.
המתווך תובע דמי תיווך מלאים מהקונה, אך הוא מוכן לשלם רק שליש בטענה 'אתה לא סייעת לי, אדרבא פעלת נגדי, לכן לא מגיע לך דמי תיווך מלאים'
הדין עם מי ?

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לפסוק הלכה ברורה בשאלה שלכם צריך לשמוע את הצדדים.

לפי הלכה מתווך שהציע לקונה דירה, ואח"כ מנע את הליך הקנייה והקונה המשיך את העסקה לבדו, אין חובת תשלום למתווך כלל.

אם המתווך לא מנע את הליך הקנייה אלא שלא המשיך לעבוד והלקוח פנה שוב ושוב למתווך כדי שימשיך את עבודתו, והמתווך סירב לקדם את העסקה – יש לשלם למתווך כדין 'מתחיל' – שליש מדמי התיווך.

במקרה שלכם צריך לוודא האם המתווך מנע את העסקה של הלקוח, או שרק לא המשיך לקדם. או שמא פעל את כל העבודה ורק החסיר כמה דברים קטנים והלקוח רוצה להיפטר מתשלום וטוען שהמתווך לא השלים את פעולתו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בספר תיווך ושידוך כהלכה עמוד טז.