מכירת תשמישי קדושה של בית הכנסת והורדה בקדושתם

שאלה:

בס"ד י"ג בתמוז יה"ל תשפ"ב

ברכה ושלום.

רציתי להתייעץ איתכם בשאלה ששאל אחד ממתפללי בית הכנסת שלנו:

בית הכנסת הספרדי שלנו הולך ונבנה. לאחרונה נרכשו מתרומות של המתפללים ועוד כל מיני דברים ובהם: ארון קודש, תיבה ועוד.

את הארון והתיבה הישנים הצענו למכירה, ואכן קנו אותם בית הכנסת אחר.

וכאן באה שאלתנו, שנוגעת לדין של 'מעלין בקודש ואין מורידין: האם אפשר להשתמש בכסף שקיבלנו ממכירתם לכל הצרכים והפעילות של בית הכנסת?

האם מותר לקנות בכספים אלו ספריה לצורך ספרי קודש וכו' לבית הכנסת?

יצויין שאי אפשר להעביר את הכספים ממכירת הארון והתיבה לטובת הארון והתיבה החדשים, מפני שיש אנשים שהתנדבו ושילמו עליהם כבר.

מה אם כן אפשר לעשות בכספים אלו, בדגש לרכישת ספריה או לצרכי בית הכנסת.

לתשובתכם אודה.

אשמח אם היא גם תהיה מנומקת.

בברכה

מש"ש

תשובה:

שלום וברכה

ככל שהמכירה נעשית על ידי הגבים שהם לענין זה נחשבים כז' טובי העיר, והם מפרסמים זאת לרבים בבית הכנסת, ניתן להשתמש בכסף לכל צרכי בית הכנסת. ההלכה שהזכרת יותר אמורה ביחיד.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קנג סעי' ז ובביאור הלכה שם.