ירושה לבן מנישואין קודמים

שאלה:

אבא שלי ז"ל שהיה צעיר הביא ילד בכור לאישה מחוץ לנישואין ולאחר מכן התחתן עם אמי והביא 2 בנים ו2 בנות.אני הבכור לאמי.אבא שלי לא רצה להכיר בבן הזה ועזב את מקום מגוריו לעיר אחרת,הוא סיפר לי עליו רק לפני מותו.
אבי רשם ירושה (חילונית, אצל עו"ד) והוריש לי דירה עם כל תכולתה ולאחי גם דירה.ול2 הבנות הוריש כמה מליונים.
האם הבן הבכור לאבי(אחי למחצה),שאני יודע מי הוא, אך אין קשר איתו מעולם ,זכאי לדירה שאני ירשתי?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הצוואה לא נערכה לפי הלכה הבן זכאי לקבל ירושה, ויש לו עדיפות של בכור שמקבל פי שניים מהבנים, ולכן מגיע לו שליש מכל הנכסים, אלא אם כן יוותר ויקבל כמו כולם בשווה. לכן ראוי שתבדקו תחילה את הצוואה, ואם הצוואה לא כהלכה תגיעו איתו להסכמה שיקבל חלק מהירושה וכל האחים ייתנו לו חלק מהירושה שלהם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רפא שאדם לא יכול להעביר ירושה מבן אחד ולתת לבן אחר, ולא לסלק את הבן הבכור מהירושה, ולכן לא מועיל צוואה אם הצוואה לא נעשתה כהלכה [שנותן את הנכסים בחיים]. ואם ידוע לכם שיש לאבא עוד בן צריך לחלק איתו את הירושה.