פיצוי על עגמת נפש – ריבית

שאלה:

אני גר בבנין שתחת תמ"א, החברה גרמה לי נזק אינסטלציה, הם הכריחו אותי לתקן בעצמי וטענו שיחזירו לי.
כמובן שאחרי ששילמתי 750 ש"ח הם התחילו להכחיש,
לאחר מאמצים רבים ושעות של תלונות הם סופסוף שילמו לי, אך שילמו לי 250 יותר בטעות (הם טוענים כפיצוי על עגמת הנפש).
האם מותר לי לקחת את הכסף או שמא זו תהווה בעיה של ריבית
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מאחר והם התנו שהתוספת עבור עגמת נפש, ולא התנו שזה בגלל הריבית, אין איסור. הם נותנים את הפיצוי בגלל שרדפת אחריהם ולא בגלל האיחור בתשלום. ולכן אין איסור ריבית.

מקורות:

כתוב בשולחן ערוך יורה דעה הלכות רבית סימן קס סעיף ד:

 אפילו אם הלוה נותן לו יותר, מדעתו, בשעת הפרעון, שלא התנה עמו, ואינו אומר שנותנו לו יותר בשביל רבית, אסור. (ומיהו אם לא היו המעות בידו דרך הלואה, רק דרך מכר, מותר בכה"ג).

מבואר ברמ"א שבריבית דרך מכר ולא דרך הלוואה אם לא מפרש שזה ריבית מותר. ובשאלה הנ"ל אין זה הלוואה אלא ריבית דרך מכר. ויש להוסיף שכאן שפורש שזה עגמת נפש ולא בגלל האיחור ודאי שאין זה ריבית ומותר לקחת.