מכירת הבכורה בימינו

שאלה:

שלום רב לכבוד תורתכם,

לפני שנים מספר נכחנו בשמחת פדיון הבן ועלתה השאלה של מכירת הבכורה בימינו בין שני אחים. שאלנו את הכהן המיוחס שהוזמן וזה אמר שדעתו שזה אפשרי אך לא מצוי. וכמוכן יש אף משום ביזוי. אך לא עסקנו בהתעמקות של הדברים.

האם יש מקרה נוסף של מכירת בכורה? והאם אכן תיאורטית ניתן לעשות כזו מכירה בימינו – כמוכן שלא מטעמי ביזוי של "נזיד עדשים" – אפשרות היפותטית, נאמר יש במשפחה תלמיד חכם מופלג והוא האח השני בעוד שהבכור בחר דרך עם הארץ ומתוקף כך דווקא במעט שיש לו ברצונו דווקא להאדיר את אחיו המופלג שיהיה מגדלאור תורני במשפחה. זו דוגמא פשוטה אחת, אני מניח שאפשר לחשוב על עוד כיוונים למכירה שלא לשם ביזוי והקל ראש כשהיה עם יעקב ע"ה ועשיו.

תודה רבה לכם
🙏🏻

תשובה:

יש צד שיש הבדל בין אז לעכשיו וכמו שנבאר.

הרבה ראשונים ואחרונים כבר העירו על מכירת הבכורה ע"י עשיו, איך זה מועיל הרי זה דבר שלא בא לעולם. ראה בקצוה"ח סי' רעח ס"ק יג שהביא שהריב"ש אומר שקודם מתן תורה לא היה חסרון של דבר שלא בא לעולם. והוא ממשיך שם שהפשטות היא שזה מועיל רק מדין סילוק, כלומר, הבכור יסתלק מחלק הבכורה שלו, ולא מדין מכירה (וראה בסוף דבריו שם). אמנם מדברי הערוך השולחן הנ"ל היה נראה שמועיל מכירה, וצ"ע.

בכל מקרה בתורה מבואר שמבחינת עשו זה היה חטא כך שודאי אסור לעשות זאת…

הצטרף לדיון

תגובה 1