ברכת ברוך שפטרני

שאלה:

שלום רב לכבוד תורתכם שליט"א,

רציתי לדעת בבקשה על עונשו של אב מן העוונות של זה.
המקרה הוא: נער ספרדי שהגיע לגיל מצוות, בבית כנסת אורתודוקסי עם רוב ציבור מסורתיים. האב בחר שלא להגיע בין היתר גם מהשגות כופרות על דרך תורה, בלחץ ביקשו איזה דוד למחצה מצד האם שיגיד את הברכה עליו.

האם הדוד בברכה לבטלה?
האם אב כזה בסירובו נושא עונש כלשהו, ובפרט על עוונות הנער?

מי אחראי/ת על עוונות של בת מצוות, ומה הסיבה שאין נוסח כדוגמת "…מעונשה של זו"?

תודה רבה רבה לכם

תשובה:

שלום וברכה

אין כאן ברכה לבטלה כיון שהברכה הזו בלאו הכי נאמרת בלא שם ומלכות, אבל ברור שאין כל טעם בכך שאדם זר אומר את הברכה…

האב בסירובו אינו נושא עוונות וכו', זו בסך הכל ברכת ההודייה לכך שעכשיו הוא כבר אינו אחראי למעשיו ומכאן ואילך הבן נושא את האחריות לעצמו לבדו.

בבת אין ברכה כזו כי מטבע הדברים היא לא נוכחת בציבור בבית הכנסת.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה הרב,
    מעניין, האם משמא שאב הרוצה להודות בבית שלו על כך שאינו נושא בעונשה, יכול להודות בלשון "…עונשה של זו" בלי שם ומלכות?

  2. תודה רבה על התשובה הנפלאה של הרבנים שליט"א

    יש לי שאלה על הנושא הזה בכללי:
    מדוע האב אומר ברוך שפטרני ברגעים הכי מרגשים בחיי בנו!? לפחות שיגיד את זה בזמן אחר!?

  3. ברכת ברוך שפטרנו אינה אמורה לגבי הילד חלילה… אלא לגבי עוונותיו, והכוונה אדרבה, לשמוח בגדלותו שהנה הוא יוצא לדרך עצמאית, ונעשה בר חיובא בפני עצמו.