וויתור על איחורים בגיל הלוואה

שאלה:

אחד האברכים מלוה לראש הכולל סכום כסף גדול כדי שיוכל לחלק מילגות לאברכי הכולל.
בכולל זה הנוהג הוא להוריד על איחורים וחיסורים של אברכים, אלא שהראש כולל לפעמים 'מעגל פינות' לחבריו ומקורביו.
האברך המלוה מרגיש שבגלל ההלואה הראש כולל מוותר לו על כל מיני איחורים, האם יש בכך איסור רבית, ומה לעשות אם כבר נעשה הדבר שויתר לו האיחורים.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אסור ללווה [לראש כולל] לוותר על איחורים כאשר הוויתור הוא מחמת ההלוואה.

על העבר יש להקל שלא צריך להחזיר מאחר ומדובר בספק איסור ריבית דרבנן, ולא ברור שהוויתור על האיחורים הוא בגלל ההלוואה, ויש לצרף את השיטות שריבית דרבנן אין צריך להחזיר אפילו לצאת ידי שמים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן קסא ס"ב ובפת"ש שם בשם הרדב"ז.