הנאה מחילול שבת מזדמן

שאלה:

שלום,
אם אני למשל רואה בשבת מכונית ממש יפה שנוסעת, האם אני יכול להסתכל עליה ולהתפעל ולהנות מזה? או שאני צריך להסיט את המבט?
או אם למשל אני בפארק ויושב לידי מישהו שמדבר בטלפון על משהו שממש מעניין אותי, נניח גם על סוגי מכוניות, האם אני יכול להקשיב לשיחה ואולי ללמוד כמה דברים או שאני צריך לקום וללכת למקום אחר?
תודה רבה

תשובה:

דוגמאות אלו הן לא הנאה ממשית שאני יכול לקבוע שהן בכלל איסור הנאה ממעשה שבת, אבל תנסה לדמיין לעצמך שמכונית כזו נוסעת ובעצם דורסת חלילה מישהו שקרוב לליבך, או שיש עליה סטיקר משמיץ באופן דוחה את אבא שלך, גם היית ממשיך להסתכל עליה וליהנות ממראה יופיה?! מכונית שנוסעת בשבת רומסת את אבינו שבשמים ואת רצונו… איזו הנאה יש מכך??

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. שלום,
    תודה על המענה.
    אפשר בבקשה להבין איפה הקו שממנו והלאה אסור להנות?
    נניח למשל שאני יושב בפארק ומישהו מכין לידי סטייקים על מנגל וזה עושה ריח משגע, אז זה בסדר להיות שם שעה ולהנות מהריח?
    נניח שמישהו בא לפארק ומנגן במשך שעה שירים בגיטרה שבמקרה אלו שירים שאני מאד אוהב, האם גם כאן אני יכול להשאר ובעצם להנות מהשירים שעה שלמה?
    ואם זה למשל גיטרה חשמלית שגורמת ליותר רגש?
    ואם זה למשל להקה שבאה להתאמן בפארק עם סוגי גיטרות שונים, תופים וכו'.
    כלומר – איפה עובר הקו שממנו והלאה אסור להנות (וצריך ללכת מהמקום) ולפני הקו זה מותר?
    תודה רבה

  2. אף שלגבי מעילה אמרו קול מראה וריח אין בהם משום מעילה במעשה שבת אסרו גם הנאות אלו, ראה פרי מגדים רנב,ז. אבל כאן אינני אם לקרוא לזה הנאה בכלל, אין משהו ממשי בראיית הרכב, אולי זה יותר סוג של סקרנות, אינני יודע…

  3. מחילה על ההתערבות אבל לא הצלחתי להתאפק…

    הרב כתב בתשובתו שגם כשאין איסור בעצם זה עדיין לא מתאים. באותו מידה איזה כיף היה לך לשמוע את הלהקה והמוזיקה משפילים את האדם הקרוב לליבך?

  4. אמרתי שלענין מעשה שבת גם קול מראה וריח אסור, רק במקרה ששאלת בתחילה סברתי שמותר כיון שזו לא ממש הנאה, לא רגילים ליהנות מהדבר הזה, זו יותר סקרנות. גם ריח מנגל נראה לי מותר וגיטרה נראה לי אסור.

  5. להבנתי מרב אחר אסור להנות מריח של סיגריה שיהודי עישן בשבת (גם אותי עישון דוחה אבל יש אנשים שנהנים מזה). שלא לדבר על מנגל שזה בכלל יותר בתחום ההנאה.