אופן בדיקת עדי בדיקה

שאלה:

שלום וברכה!
אני אישה חרדית נשואה לבן תורה ירא שמים ב"ה, יש לי קצת פחד בכל הנושא של הבדיקות, כשאני עושה בדיקה ב-7 נקיים, אני מפחדת על כל איזה סיב שיש על העד שזה בעיה ואולי כדאי לשאול את הרב, כשאני בודקת את העד אני ממש בודקת יסודי ומסתכלת ממש ממש מקרוב כדי לודא שאין שום בעיה ואין שום כתם אפילו קטן, אני מסתכלת על כל הפינות: תחילה אחרי הבדיקה אני מסתכלת מלמעלה בצורה חפיפה ונותנת לעד להתיבש ואז מסתכלת באופן ממש ממש יסודי (וזה לוקח לי המון זמן ממש המון זמן כל עד ), ולכן סכמנו אני ובעלי שהוא זה שבודק ובעלי ( ירא שמים, לומד בכולל הלכה, ומקפיד על קלה כבחמורה ) מסתכל יותר מלמעלה, ככה זה נראה לי על כל פנים, ולא חופר בעד כמוני, ולמרות שסכמנו שהוא בודק אני גם בודקת מפחד ואחרי זה נותנת לו, לפעמים אני נותנת לו רק בסוף 7 נקיים,
וזה ממש מעיק עלי ומכניס לי פחד, כי בעלי אומר לי שאם אני רוצה שהוא יבדוק אז שאני לא אגיד לו מה ראיתי כי זה מציק לו, כי כל דבר אני אומרת לו שאולי צריך לשאול רב וכו על כל איזה סיב אדום שדבוק בעד וכו, והוא יבדוק, ומה שצריך לשאול רב הוא שואל, ואם אני לא מוכנה לזה אז שאני בעצמי יקח את מה שנראה לי לרב, ואת זה אני ממש לא רוצה, כי הוא באמת יודע מה שאלה ומה לא, ואני מלחץ יכולה לשאול על כל עד,
רציתי לשאול איך באמת אני אמורה להסתכל על העד, כי יש מקרים של סיבים אדומים שממש נדבקים לעד חזק ורק עם זכוכית מגדלת אפשר להבחין שזה סיב… בלי זה רואים נקודונת אדומה, אבל ברור שזה לא דם, אז האם אני אמורה להתחיל לבדוק עם זכוכית מגדלת ? אין לדבר סוף זה ממש ממש קשה ומכביד אז איך אני אמורה להסתכל על העד?
והאם אני יכולה לתת לו מבלי לבדוק בעצמי ולסמוך עליו למרות שהוא פחות בודק עמוק כי אולי זה באמת מה שהתורה רוצה…?
האם זה בסדר לבדוק אחרי שזה מתיבש, כי אני מפחדת לבדוק כשזה רטוב שלא ידבק עוד סיבים או לכלוכים לעד?
ולגבי ההכנה להפסק:

האם מותר להשתמש לפני כן בוזלין או משחה, כי אחרת יבש ואפשר להפצע ? אם מותר מה הכמות שמותר, ועד כמה זמן לפני ההפסק?
ומה אופן ביצוע הבדיקה? האם אמורה להיות בעומק רב? האם אמורים להגיע ממש לכל החורים והסדקים?

תשובה:

שלום וברכה

ברור מאליו ואני בטוח שאת מבינה זאת, שהמבט שלך על הענין אינו בריא ואינו נכון… מדובר בסוג של חרדה ולא במשהו אמיתי. לכן, ראשית אני חושב שאתם עושים נכון בכך שבעלך בודק ולא את. את תעשי בדיקה, מתוך אריזה נקייה סגורה, ותכניסי למעטפה, ובעלך יסתכל אחר כך ויחליט, את לא צריכה להיות באיזור ולא לבדוק כמה זמן הוא בודק [בערך 10 שניות זו בדיקה טובה לעד שאין עליו משהו מעורר חשש], הוא אחראי וזהו. באם את סובלת מחרדות נוספות, נגיד בענין תפילה וברכות, או שאר עניני דת, כדי לפנות לייעוץ בנושא של ocd.

אם יבש מאוד וחייבים לשים משחה, יש לשים אותה שעה לפני הבדיקה כדי שתספג, משחה על העד גורמת לאי ספיגת ההפרשה. אפשר ללחלח את העד במעט מאוד מים זה גם עוזר.

הבדיקה צריכה להיות בעומק עד מקום שהאצבע מגיעה [יש לבחור את התנוחה המתאימה לכך] ולבדוק בעדינות בתנועה סיבובית, זה נקרא חורים וסדקים, גם זה בלי לחץ…

חודש טוב.