תשלום לבחורי ישיבה על ביטול שעות לימוד לע"נ ביארצייט

שאלה:

שלום. ביקשתי מבחורי ישיבה ללמוד גמרא ומשנה, שהתחייבו ללמוד 24 שעות ברצף,(כצוואת רבי עקיבא אייגר) לע"נ אמי ע"ה ביום הזיכרון שלה. התשלום היה לפי שעה, כאשר מחצות הלילה ועד ה"נץ" המחיר היה 50 ש"ח לשעה ובשאר השעות היה 30 ש"ח לשעה. לצערי, הבחור שהיה צריך ללמוד בלילה הודיעני בבוקר, שלא היה בקו הבריאות(חום, אקמול). ולמד רק חלק מהשעות שהתחייב עליהן ואמר שינסה להשלים את הלימוד במשך היום. כמו"כ, בחור שהתחייב על שעה מסויימת ביום, לא למד בה, והשלים אותה אח"כ במשך היום במקביל ללומדים האחרים. שאלותי: א. מה צריך לשלם לבחורים שלמעשה, לא עמדו בהתחייבות שלהם(הן מחמת חולי, הן מחמת שכחה…) ללמוד תורה, בשעות שקיבלו על עצמם. למרות, שברור שכל לימוד תורה הוא טוב לע"נ בכל יום היארצייט, אך זה לא היה ההסכם. ב. האם בכל אופן יוכלו להשלים את הלימוד במשך יום היארצייט או אפילו ביום אחר לע"נ ואם כן מה צריך לשלם על שעות ההשלמה. ג. אשמח שתכתבו את הדין ומה גם ראוי לעשות, לפנים משורת הדין. בתודה על תשובה מהירה ומנומקת.

תשובה:

שלום וברכה,

הבחור שלמד בלילה ואח"כ לא הרגיש טוב ולכן חיסר כמה שעות, יש לשלם לו על השעות שלמד, ואילו השעות שלא למד אין צורך לשלם לו, למרות שהיה אנוס ולא יכל ללמוד. וכמו לא יועיל להשלים את השעות בזמן אחר. כיון שנשכר ללמוד בשעות מסוימות. כמו כן הבחור שלא למד בשעה הנדרשת לפי הלכה לא לא צריך לשלם לו על לימוד בשעה אחרת, כיון שנשכר לשעה מסוימת, וידע שהמטרה היא ללימוד כל שעות היממה. לפנים משורת הדין ראוי לשלם לבחור שהשלים את השעות בזמנים אחרים, מאחר ובפועל למד והועיל לעילוי נשמה, ולפחות להתפשר על התשלום.

כדאי שיפרשו את תנאי הלימוד שיש הקפדה על שעות הלימוד ואין אפשרות להשלים בשעות אחרות.

בהצלחה.